Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

ERU0Z8E6ZfIВ интервю за портала Интерфакс-религия Роман Силантиев, ръководител на лабораторията по деструктология на Московския държавен лингвистичен университет (МГЛУ), разказва за религиозните извори на антиваксърската кампания, която върви в социалните мрежи на фона на масовото ваксиниране срещу COVID-19. В началото на 2019 г. в МГЛУ е създадена Лаборатория по деструктология, която е нова приложна наука. Тя разглежда комплексно най-опасните деструктивни образувания: екстремистки и терористични организации, психокултове и нерелигиозни секти; тоталитарни секти и сферата на магическите услуги, самоубийствени игри и увлечения, смъртно опасни младежки субкултури.

Роман Силантиев отбелязва, че във фокуса на изследванията му в последно време са параправославните секти и митовете, които се рзпространяват чрез тях. „Част от тези вярвания са безобидни, но има и смъртно опасни заблуди. На първо място можем да посочим групата на HIV-дисидентите, които не вярват в съществуването на СПИН. Раковите дисиденти смятат, че ракът се лекува със сода за хляб, но властите крият това“. Според Силантиев „най-голямата група е тази на антиваксърите, като в Русия най-активни са привържениците на бившия духовник от Средноуралския манастир Сергей Романов, който беше отлъчен от Църквата заради злоупотреби с духовна власт. Тяхната митология не е много оригинална: властта е враждебна към народа и иска да му навреди. COVID-19 в същността си е обикновен грип, който обаче става повод всички да бъдат затворени в електронен концлагер чрез ваксините, в които органично са съчетани кръв от християнски младенци, течни чипове и незнайни, но явно опасни препарати. Следователно властта трябва да бъде свалена, а от ваксините да се отказваме. А също така да бъдат изгорени кулите на 5-G мрежите, защото атонските старци не лъжат.

Тези идеи всъщност нямат отношение към християнството, но добре се разпространяват в различни среди: уахабитска, атеистична, неоезически секти, некрокомунисти и др. Техните корени водят към 19 в., когато относително искрени конспиролози и откровени мистификатори пълнят пазара със стотици книги с „разобличение“ на различни заговори – на сионските мъдреци, илюминатите, банкерите, сатанистите и други "лоши хора". Всички те следват един и същи принцип: „Какво би направил самият автор на мястото на по-горе посочените злодеи, за да навреди максимално на човечеството?“. Страшната истина излиза наяве от „секретни документи“, в които злите хора скрупульозно записват своите зли планове, но неизбежно допускат изтичането им сред широките народни маси.

Голяма част от тези писания са били разобличени още преди сто и петдесет години. Един от тогавашните автори – Лео Таксил – честно си признава, че е искал да дразни Римокатолическата църква, но признанието е забравено, а книжките са останали. А после са написани и други“, казва Роман Силантиев.

Той смята, че „не е трудно да бъдат проследени и съвременните митове. Като цяло те се зараждат в средите на американските и западноевропейските конспиролози, които черпят вдъхновение от разказите на приятели на генерали от ЦРУ, бивши сътрудници на спецслужбите, непризнати учени или просто градски умопобъркани. Има и по-оригинални варианти, като историите за компютъра на име „Звяр“ (тук), числото на Антихриста в баркодовете (тук) и други подобни, които проникват в православните среди от книгите на петдесятничката Мери Стюарт Ралф, която описва „божествените видения“ на свои единоверци. Така от англоезичните сайтове митовете попадат в рускоезичните и от там във вестникарските статии, социалните мрежи и други ресурси. А след това се оказва, че някои „старци“ дословно цитират пророчества на окултисти и радикални протестанти“, обобщава деструктологът.

Трябва да отбележим, че тези процеси не са характерни само за Русия, те се наблюдават и у нас, макар и в по-малки мащаби. По време на пандемията в България някои духовници започнаха да съветват хората да приемат за лечение и профилактика на COVID-19 определени дози хлорен диоксид (белина)! Митът гласи, че по този начин от коронавирус се лекуват „всички светогорци“. Всъщност идеята за използването на хлорен диоксид за лечение на рак, малария, СПИН, COVID-19 и дори аутизъм е на американеца Марк Гренън, който се представя за „архиепископ“ на „църквата“ „Генезис 2“, намираща се във Флорида. Той продава препарата в САЩ под марката „MMS – чудотворен минерален разтвор“ – тук). Още миналата година Агенцията по храните и лекарствата на САЩ призова американците да не купуват и да не пият MMS, тъй като това е „опасна белина, която причинява сериозни потенциално животозастрашаващи странични ефекти“ (разследване на bTV по темата – тук; бел. ред).

Според деструктолога Роман Силантиев борбата срещу тези митове трябва да става с просвета и със законодателни промени, криминализиращи разпространението на фалшиви новини.

Роман Силантиев е идвал в България за участие в конференции на Неврокопска митрополия за предпазване от дестрнуктивни секти и култове.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8x3da 

Разпространяване на статията: