Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

agio orowМонасите в десет от двадесетте киновийни (общежителни) манастира на Света гора са ваксинирани срещу коронавирус, съобщава изданието „Вима тис Ортодоксиас“, което следи приоритетно новините от монашеската република. В повечето от тях почти всички населници са били ваксинирани, а в други седем манастира повечето от монасите са преболедували. Около петнадесет са починалите от ковид атонски иноци. Освен монасите в големите общежителни манастири и немалко килиоти (живеещи в т. нар. килии) са решили да се ваксинират. Според изданието процентът на ваксинираните обитатели на Света гора не е двадесет, както споменавали някои издания, а над четиридесет.

Почти всички работници-миряни на Света гора са си поставили ваксини. В същото време изданието отбелязва, че две трети от медицинския персонал в здравния център в Карея не е ваксиниран, като там някои от медицинските лица дори водят агитация срещу ваксините.

Основната вълна на коронавирусната инфекция достигна Света гора през септември-декември 2020 г. Тогава се разболяха немалко от монасите, включително и в българския Зографски манастир. Според „Вима тис Ортодоксиас“ два-три са големите манастири, които не са били засегнати от инфекцията, нито са се включили в процеса на ваксиниране срещу болестта. Техните имена не се назовават.

Тежко пострада и Ватопедският манастир, чийто игумен архим. Ефрем наскоро беше изписан от атинската болница „Евангелизмос“ след близо два месеца престой в интензивното отделение. При хоспитализирането му братството публикува съобщение, в което се съдържаше и упрек срещу неосигуряването с ваксини за желаещите манастири от страна на здравните власти.

За съжаление има и монаси (наистина малобройни, но активни в социалните мрежи), които вменяват религиозна вина на ваксинираните монаси и светски лица и разпространяват конспиративни теории.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xa3c 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]