Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

/img 20210719 174310Озерският епископ Порфирий (Шутов), игумен на северния Соловецки манастир на Руската православна църква (на Големия Соловецки остров в Бяло море, северно от Архангелск), е благословил да бъде изтрит публикуваният на 18 юли т. г. в интернет видеозапис на негова проповед, в която говори за вредата от ваксината срещу короновируса, съобщават руски медии, позовавайки се на официалната страница на светата обител в социалната мрежа „ВКонтакте“.

В съобщението се посочва, че владиката Порфирий съжалява, задето е прибягнал до аргументи, които излизат извън рамките на неговите знания и по този начин е предизвикал погрешни разсъждения сред вярващите. В същото време игуменът подчертава, че продължава да смята за недопустимо въвеждането на задължително ваксиниране.

По-рано на YouTube-канала на манастира и на страниците на обителта в различни социални мрежи стоеше публикувано видеообращение на игумена, в което той заявява, че във ваксината срещу коронавирус има елементи, които „се вграждат в генома на човека, като го изменят и модифицират“. Владиката дори изказва съмнение дали у такъв човек „образът Божи остава неповреден“ и дали Христос ще го познае. Игуменът Порфирий се пита дали след ваксинацията човек не престава да бъде „автономна и суверенна личност“.

В проповедта си владиката заявява: „Достоверно, точно и официално известно е, че във ваксината има наличие на наночастици от метали, които частици притежават редица свойства, в частност – парамагнетизъм. Има и технология за въздействие чрез тях на нервната система. Тези открити патенти са напълно достоверна информация. Те се вписват в контурите на цифровото управление. И във връзка с това възниква въпросът: действително ли човек, който е бил подложен на такова вмешателство, остава автономна и суверенна личност? Или центърът на нашето поведение е преместен някъде навън?“.

Началникът на синодния отдел за връзки с обществеността и медиите на РПЦ Владимир Легойда уточни, че игуменът е признал, че е разпространявал непрофесионална и спорна информация. Легойда подчертава, че „владика Порфирий е достоен монах и опитен игумен, но въпросите на генетиката са извън професионалните му компетентности. Разбираем е пастирският стремеж хората да бъдат успокоени и ободрени, но в дадения случай това е довело до разпространяването на спорна и непрофесионална информация“, казва Лагойда в своя профил в Telegram.

Той отбелязва, че на този етап ваксинацията е „основен метод за борба с пандемията“. „Взимайки решение за имунизация, ние трябва да подхождаме към него с максимална отговорност за своите действия и техните последствия за нашите ближни. С не по-малка отговорност следва да се отнасяме към произнасянето на публични речи“, казва представителят на РПЦ.

Той обръща внимание на документа, приет след проведената през май кръгла маса на тема „Ваксинацията: етични аспекти в светлината на православното вероучение“, която се организира с благословението на Московския патриарх Кирил. В документа се казва, че отказът от ваксинация не може да бъде мотивиран с религиозни причини. Владимир Легойда също добавя, че при повечето изказвания на представители на Църквата „последователно се прокарва гледната точка, че имунизацията трябва да бъде доброволна“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xp9q 

Разпространяване на статията: