Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

adrianoupoleos dorotheosСв. Синод на Гръцката църква реши да впише в своя агиологий няколко митрополити, убити от турците по време на гръцкото въстание през 1821 г. Решението е във връзка с 200-годишнината от убийството на Вселенския патриарх Григорий V на 10 април 1821 г. Сред канонизираните йерарси са митрополитите на Вселенска патриаршия Анхиалски Евгений (Каравиас) и Търновски Йоаникий. Двамата са обесени в Истанбул през 1821 г.

Канонизирани са още митрополитите Солунски Йосиф, Деркски Григорий, Ефески Дионисий, Одрински Доротей и Никомидийски Атанасий, които също са сред обесените висши духовници след избухването на гръцкото освободително въстание.

В агиология са вписани и Хиоският митрополит Платон (Франгядис) и убитите с него от турците клирици, монаси и миряни през 1822 г.

В агиология на Гръцката църква е вписан и монахът, богослов и лекар Анастасий Гордиос (1654-1729). Той е учил медицина в Италия, след което в продължение на осемнадесет години преподава чужди езици и медицински познания в манастир във Враняна, дн. в централна Гърция, където създава библиотека с четири хиляди заглавия. Той е автор на житието на Лариския митр. Висарион (16 в., паметта му се почита на 15 септември) и на биографията на своя учител Евгений Янулис. Негово е съчинението „Ръководство за това какво представлява царството на Мохамед и кой е антихристът, и за властта на Римския папа“ в две части.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ayyc 

Разпространяване на статията: