Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Alexey YminskyИзвестният руски свещеник прот. Алексей Умински предизвика разгорещени дебати в руското общество заради кратко видеообращение, в което призовава за християнско отношение и оказване на медицинска помощ на затворника Алексей Навални. Той напомни думите на Христос, „Който ни призовава да се отнасяме към всеки човек зад решетките като към Самия Него“.

Телевизионният канал на Московска патриаршия „Спас“ осъди популярния московски клирик, председател на храма „Света Троица“, защото е защитил лидера на руската опозция Навални. Участниците в тематичното предаване призоваха за „сериозно прочистване“ сред свещениците, които стават проводници на „оранжевите революции“. „Пред нас е истински престъпник, само че в расо, който се занимава с екстремизъм. Защо да не се приложи към него наказателният кодекс? Трябва да се поведе хладнокръвна борба с цветните технологии вътре в православните енории, да се обърне сериозно внимание на сигналите от тези енории, в противен случай скоро ние ще се сблъскаме със свещеници, които ще станат основни играчи не само против църквата, но и против конституционния строй на Русия“, заяви политологът доц. Сергей Карнаухов в предаването. Другите събеседници, включително свещеници, не се разграничиха от този възглед. О. Алексей Умински беше наречен също „провокатор, който тласка нашата църква към пропаст“, „свещеник в кавички“ и др.

В защита на руския свещеник от църковните среди се изправи единствено порталът „Православие и мир“, на когото прот. Алексей Умински периодично сътрудничи. Макар че през последните години бяха направени много опити сайтът да бъде компрометиран, и до днес той остава най-влиятелната независима църковна медия в страната. Редакцията на Правмир заяви, че преустановява сътрудничеството си с канал „Спас“, докато той не поднесе извинение в ефир.

В изявлението на главния редактор на Правмир Анна Данилова се казва също: „Прот. Алексей Умински е свещеник, който многократно е бил в затворите. Не един път, включително и посредством нашата редакция, са му предавани молби да посети някой човек в затвор. Клириците и миряните на храма „Света Троица“ от много години помагат на затворници. Познавайки затворите не по чужди разкази, прот. Алексей се обърна с естествени за свещеник думи за милосърдие – и не за първи път. Никога, когато човек в затвора е получавал отказ за медицинска помощ, отец Алексей не е оставял това без внимание, а винаги е отправял призив към милосърдие и човечност.

В дните на Великия пост стотици хора бяха смутени, разстроени и справедливо разгневени. Това личи добре от коментарите на програмата в социалните мрежи и под самия запис на предаването. Клеветата и оскърблението са забранени от светските закони на нашата страна, а още по-недопустимо е това за православен телеканал. Клеветата срещу свещенослужители опорочава самото название на канала, носещ името на Христос Спасителя. Редакцията на Правмир преустановява сътрудничеството си с телеканал „Спас“ до поднасяне на извинение на свещеника от ръководството на телевизията“.

В резултат водещият на скандалното предаване Роман Голованов се извини в ефир на отец Алексей Умински.

Официалните църковни говорители като Владимир Легойда и Вахтанг Кипшидзе допълнително повишиха напрежението с противоречиви изказвания. Владимир Легойда заяви, че „очевидно в живота на всеки от нас има хора, към които не можем да се отнасяме така, както иска Евангелието, като задачата е тези хора да стават все по-малко“. Вахтанг Кипшидзе се възмути как е възможно да се говори с такъв ултимативен език с една официална църковна медия и то „от страна на външни хора, които нямат никакво отношение към официалните структури на църквата“.

Подобни изказвания от страна на високопоставени църковни чиновници дадоха повод за нови обвинения срещу РПЦ, че служи повече на политическия режим, отколкото на Евангелието, което се отразява отрицателно на мисията ѝ в обществото.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6cxk6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]