Мобилно меню

4.1818181818182 1 1 1 1 1 Rating 4.18 (11 Votes)

34Днес на 71-годишна възраст е починал ръководителят на една от „истинните православни“ общности (не знаем дали е редно да ги наричаме църкви) в Гърция – Ангел(ос) Анастасиу, „митрополит на Авлона и Беотия“. През последните десетилетия с неговата старостилна група влязоха в общение подобни формации от Русия, та дори от България и други страни. Една от последиците от този разколнически интернационал беше бялото було, което покойният носеше.

Няма официална информация за причината на смъртта му, но преди няколко дни са починали други двама епископи от същата старостилна общност – Порфирий и Авакум, за които бе съобщено, че са починали от коронавирус.

Ангел е роден в Атина през 1950 г., завършва богословие и пред 1975 г. става клирик на каноничната митрополия на Нова Йония (Неа Йония), квартал на Атина. През 1986 г. обаче минава към разколническата група на „истинните православни християни“, където се издига до епископ (1996 г.) и митрополит (2002 г.).

В неговата юрисдикция бяха намерили в свое време приют нашенците Харалампий (Ничев), Дамаскин (Дим Дуков), Гервасий. Получиха санове и титли, които изгодно употребяваха „по предназначение“, след това се прибраха в кожите си, а Дуков се прибра при Бога, на Когото твърдеше, че е служел. Все още в ангеловата юрисдикция има един 20-годишен „епископ“ от български произход, според някои се наричал Авксентий (Добрев). Как стават тия работи не можем да знаем, а предположенията са безполезни.

Бог да прости Николай, в мире, и Ангел – в клиричество!

Вижте също: Алтернативата в търсене на алтернатива


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ckhp 

Разпространяване на статията: