Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 20210404 WA0004В навечерието на Кръстопоклонна неделя, в събота, на 3 април, в Българската църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн-Бон, Германия, за първи път отслужи св. Литургия новоръкоположеният свещеник за БПЦО в Берлин о. Цоло Кривачков. Той пристигна въпреки усложнените условия на пандемия и разстояние от 600 км заедно със страврофорен иконом Юлиян Ангелов, основател на нашата общност. Песнопенията по време на богослужението изпълни хор „Мирта“ с ръководител Стефан Драгнев. За радост голяма част от вярващите пристъпиха към тайнствата изповед и причастие.

Богослужението както обикновено в нашата БПЦО се извърши в гръцката църква „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл, разположен между Кьолн и Бон.

В проповедта върху неделното евангелие (Марк 8:34-9:1) о. Юлиян призова богомолците да се трудят за спасението си, както Бог ни учи: да вземем кръста си и да Го следваме. „Защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби“. A който отхвърли себеупованието и егоизма си, ще спаси душата си.

IMG 20210404 WA0005О. Юлиан бащински ни напомни, че сме призовани да служим на ближните си и особено през Великия пост трябва да отворим сърцата си за нуждите на другите, да им отделим внимание и разбиране, което може би никой не им е давал. И сега, достигнали средата на поста, ние се покланяме на Христовия Кръст, който е нашето спасение и надежда за връщанетo ни в Рая. И спираме за „равносметка“ за изминалите седмици на поста. Приближихме ли се до Бога, живяхме ли по Неговите заповеди и живеем ли в очакване на Неговото идване? Защото Великият пост, а и всяко богослужение са именно „репетиция“ за срещата с Него. Среща, която необратимо предстои на всеки от нас в края на неговото време и при Второто идване на Христос в слава. За да чуем тогава призива на нашия Бог: „дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира“ (Мат. 25:34). А другото е страшно за изричане.

Всички ние сърдечно благодарим на о. Юлиян за назидателните думи. От 2016 г. ние сме бащински обгрижвани от него. Чрез всеотдайния си труд и молитви той направи от нас едно голямо сплотено духовно семейство, което е нашата църква тук и в което обитава Светият Дух.

Радваме се, че Бог ни прати и друг воин Христов – о. Цоло. Той ще е верен помощник на о. Юлиян Ангелов, който всъщност обгрижва пет църкви в различни държави.

С вяра в пребъдването и преуспяването на нашата църковна общност възпяваме: „Спаси, Господи, Твоите люде, и благослови достоянието Си, … и съхранявай с Твоя кръст Твоето наследие“ (из тропара на Кръстопоклонна неделя).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ckau 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]