Мобилно меню

4.2134831460674 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (89 Votes)

256171.pВ рождественското си интервю за държавния телевизионен канал „Россия-1“ Московският патр. Кирил заяви, че превръщането на „Св. Софѝя“ в джамия е Божие наказание за Константинополския патр. Вартоломей заради „подкрепата му за украинския разкол“. Според него Бог е постъпил така, защото киевската църква „Св. Софѝя“ е преминала в ръцете на разколниците и заради този „велик грях“ емблематичният храм „Св. Софѝя“ в Истанбул става джамия.

„Несъмнено, всичко случило се в Константинопол, в Истанбул, свидетелства за Божие наказание. Патр. Вартоломей въведе разколниците в киевската светиня, в киевската „Св. Софѝя“, и загуби Константинополската „Св. Софѝя“ – тя стана джамия… Мисля, че по-очевидни последици, станали по Божие повеление, е трудно да си представим и последиците дойдоха незабавно, защото и този грях беше „твърде голям“.

За първи път предстоятелят на РПЦ публично обвързва превръщането  на „Св. Софѝя“ в джамия с украинския църковен проблем. Храмът-музей бе отворен за мюсюлмански молитви през юли 2020 г. с решение на турския президент Ердоган. Досега за това се говореше само с намеци, но редица медии още през лятото изразиха мнение, че такава връзка съществува и тя е на политическо равнище. Повод за такива твърдения стана сдържаната позиция на Кремъл, която определи случващото се като „вътрешен проблем“ на Турция.

Храмът „Св. Софѝя“ досега функционираше като музей и Константинополската патриаршия нямаше никакви права върху него, още по-малко - за извършване на богослужения. В този смисъл отварянето на музея за мюсюлмански молитви не може да се определи като „загуба“ за тази патриаршия. Също и киевският храм „Св. Софѝя“ е превърнат в музей от комунистическата власт и до днес в него е забранено извършването на богослужения на която и да е юрисдикция. На 15.12.2018 г. президентът Порошенко разреши провеждането в храма на обединителния събор, който предшестваше каноничното признание и предоставянето на автокефален статут от страна на Вселенската патриаршия. Изключение беше направено за връчването на томоса за автокефалия на 7.1.2019 г., което се предшестваше от рождественска св. Литургия, оглавена от еп. Иларион (Рудник), представител на Вселенския патриарх в Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6f3qx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]