Мобилно меню

4.5373134328358 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (67 Votes)

137Епархийският съд на Москва лиши от сан известния руски мисионер протодякон Андрей Кураев, смятайки го за виновен в „клевета срещу Църквата“. Говорителят на патриаршията Владимир Легойда уточни, че става дума за публикация в личния блог на дякон Андрей Кураев в „Живой журнал“ от 21 април, в което той се изказал неуважително към починалия в този ден от COVID-19 прот. Александър Агейкин.

Църковният съд се състоя в отсъствието на дякон Андрей Кураев, който не се яви на призовките, тъй като настояваше да се запознае с конкретните обвинения срещу него, за да може да се защити въз основа на църковното предание и канони. Единственото конкретно обвинение срещу него е постът по повод починалия духовник и неназовани „други оплаквания“, пристигали до патр. Кирил срещу него.

Решението трябва да бъде утвърдено от патр. Кирил.

По-рано протодякон Андрей Кураев беше поставен под запрещение, т. е. с временна забрана да служи, и той се подчини на това решение.

„При липса на конкретни обвинения аз не зная в какво трябва да се кая или да се защитя, ако не е вярно“, коментира протодякон Андрей Кураев с нескрита горчивина в своя блог.

Истинската причина за лишаването от сан на най-известния руски проповедник, автор на множество книги, довели в Църквата хиляди хора, е смелостта му да говори открито и интелигентно за утвърдилите се порочни практики в църковния живот. Неговият блог, в който той ежедневно коментираше актуални проблеми на църковния живот, е един от най-посещаваните в руския вариант на фейсбук „Живой журнал“. Той беше използван като трибуна от страна на много клирици, семинаристи и други християни за повдигане на публичен диалог по болезнени проблеми, най-вече с нравствен характер, които по принцип се покриват от църковните власти, вместо да се търси решаването им. През последните месеци имаше няколко забрани за изпращане на „поверителна църковна информация“ до социалните мрежи, визиращи най-вече неговата страница.

В спора с Константинополската патриаршия по украинския църковен проблем протодякон Андрей Кураев зае критична позиция към руската църковна политика, макар че имаше и немалко критични публикации към действията на Константинополската църква. Неговите коментари имаха широк отзвук в светската преса, което също допринесе за решението на висшата църковна власт в Русия да го накаже чрез лишаване от сан.

По този начин Московска патриаршия изпраща сигнал до всички свои клирици, че няма да допусне открито обсъждане на църковните проблеми и промени в статуквото, дори когато цената за това е прикриване на канонични нарушения.

Протодякон Андрей Кураев предаде чрез секретаря на епархийския съд следното обръщение към Московския патриарх, от което става ясно, че той ще се подчини на решението:

„Моля Ви да предадете на Негово Светейшество, че каквото и да бъде решението на епархийския съд, то няма да повлияе на моята конфесионална и юрисдикционна идентичност. Аз няма да търся „истинско-православната“ или „истинно-християнска“ църква. Видимо моите представи за границите на патриаршеската власт и компетентности не съвпадат с представите за това на самия патриарх Кирил. Аз не го смятам за камертон на моята съвест, но при все това го смятам за глава на богослужебната литургична община на гр. Москва, който има пълното право да се разпорежда с богослужебните функции на нейните членове. Затова, когато патриархът ме наказа с по-чести служби (епитимийни 40 литургии в Новоспаския манастир; между другото, отново без конкретни причини), аз без всякакъв ропот изпълних решението му. Когато патриархът след това ми забрани да служа, аз веднага се подчиних на неговите заповеди. Недостоен протодякон Андрей Кураев“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6rpx4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]