Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1100 3402f524 08be 47b3 9dd6 28356e00a334В почти всички градове в Гърция бяха отслужени празнични литургии за Богоявление, на които можеха да присъстват миряни въпреки забраната на правителството за това.

До конфликта между Църквата и правителството се стигна, след като седмица преди Богоявление беше издадена изненадваща забрана за отваряне на храмовете за миряните на Богоявление. Служби с присъствието на вярващи за Рождество Христово и Богоявление бяха част от договореното между Църквата и правителството в навечерието на Рождественските празници. Новото решение на правителството предизвика остра реакция в църковните среди, а Атинският архиепископ Йероним издаде окръжно до всички епархии да бъдат отслужени богоявленски литургии, но в по-ранен час и при спазване на мерките срещу заразяване. Св. Синод подаде жалба срещу прекалено строгите ограничения на правителството по отношение на Църквата.

Митрополитът на Фтиотида (Ламия) Симеон изрази несъгласието на клира с промяната в решенията на правителството: „Няма място за различия, за разногласия и конфликти. Няма място за противоречия помежду ни. Думата ни нека бъде „Да - да и не - не“. Когато се договорим за нещо, трябва да го спазваме. Народът се доверява на ръководителите и на пастирите си, за да бъдат последователни. Когато се ангажираш с нещо, го спазваш. Много е важно да не се отмятаме постоянно в живота си и така да изненадваме хората и да създаваме смут и вълнения“.

Според правителството забраната за черкуване на вярващите на Богоявление се дължи на неспазване на мерките при рождественските служби и на масовите събирания за Нова година.

В крайна сметка храмовете на Богоявление бяха отворени и богоявленски служби имаше в цялата страна с ограничено присъствие на вярващи. В солунския храм-базилика „Св. Димитър“ на службата не бяха допуснати миряни. Архиеп. Йероним отслужи празничната света литургия в митрополитския катедрален храм в Атина, но след това не извърши ритуала по хвърляне на кръста в морето. Той се ангажира да не се провеждат литии и шествия до водоемите, където да се събират повече хора.

mitropolitis agiasmos 1 1020x580Освещаване на водите на външни водоизточници все пак беше извършено на някои места от свещеници.

Глоба беше наложена на Калаврийския митр. Йероним заради провеждане на ритуала за хвърляне на кръста в открит водоем, както и на двама мъже, хвърлили се във водата.

Митрополитът на Лимнос Йеротей реши да отиде сам и да освети морските води без присъствието на други хора, „за да се освети Егейско море и островите“ (на снимката).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6f3qh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]