Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

kastorias e1526126575922Тази сутрин дойде още една скръбна вест: в ранните часове се упокои Костурският митрополит Серафим (Папакоста, седалище в град Касторя, Северна Гърция). След триседмична борба с коварния вирус в солунска военна болница си отиде един от признато най-добрите архиереи на Православната църква в южната ни съседка. Църковни и граждански сайтове се изпълниха с най-сърдечни съболезнователни думи за архиерея, който се упокои на 61-годишна възраст след 24 години служение в планинската епархия, населена с българоезично население.

Завършил Ризариевата духовна семинария в Атина и Атинския богословски факултет, той млад става дякон, после и йеромонах и служи в столична енория, като изпълнява различни служби в синодната канцелария. Развива успешна енорийска работа с младежи, много от които стават негови духовни чеда и клирици, някои от тях – и архиереи. Хората се стичат при архим. Серафим за изповед и духовни наставления. Като митрополит той набляга на духовния живот в епархията, служи изключително често и посещава в студ и пек най-отдалечените села. Особено големи грижи митр. Серафим полага за социалната дейност в епархията си, като поддържа кухня за бедни, митрополията раздава на нуждаещите се дрехи и храни, осигурява стипендии за бедни младежи, за да могат да завършат образование.

С неговото усърдие са канонизирани няколко светци от епархията, сред които е и свещеникът на Българската екзархия в костурското село Желин свещеномъченик Василий Димитров Карапалики, убит от турци през 1902 г. Той беше причислен към лика на светците от Св. Синод на Цариградската патриаршия на 3 октомври 2019 г.

Веднага след като се чу вестта за кончината на митр. Серафим Костурски много гръцки архиереи написаха в православни интернет-страници съболезнования и спомени за изрядния си събрат, който беше пример за мнозина. Сред тях е и Навпактският митр. Йеротей (Влахос), години наред служил заедно с покойния Серафим (Папакоста) в Атина и поддържал след това дружба с него като митрополит. Както и всички други, митр. Йеротей подчертава силната вяра и изрядното благочестие на митр. Серафим, примерния му живот и неговото жертвено служение на ближния.

След починалия на 15 ноември също от коронавирус митрополит на Лангада (Лъгадина) Йоан (Тасяс) това е вторият митрополит, който не успя да пребори болестта.

Бог да го прости и упокои в Своите обятия!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6rpac 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]