Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

Hieromonk Panaret GrigoriatisСред силната шумотевица от началото на ваксинирането в нашите страни днес почти не се забеляза тихото отхождане от нас на двама добри монаси в съседна Гърция.

Единият е йеромонах Панарет от манастира „Св. Григорий“ на Атон, духовен син на известния богослов, подвижник и игумен на този манастир архим. Георгий (Капсанис). Чистият и примерен подвижнически живот на о. Панарет го беше направил търсен духовник за много монаси и миряни. Затова днес един клирик заяви: „Още един светец се прибави днес към сонма на светогорските старци“. Колкото и да е емоционална тази заява, тя отразява високото качество на духовника, който нито със сана си, нито с поста си, нито със себичен шум около личността си е привличал вниманието на църковните хора. Но Онзи, Който изпитва сърца и утроби, го е намерил за добър и достоен да го приеме в обятията Си.

Йером. Панарет се е лекувал безуспешно от COVID-19 в интензивното отделение на солунската болница АХЕПА, където е починал.

Другият духовник е архимандрит Августин (Миру), епархийски проповедник на митрополията на Сервия и Кожани в Северна Гърция. 

Archim Augustin MirouРоден през 1952 г. в семейството на благочестив свещеник, той от младини се запленява от две неща: монашески живот и проповядване на Христовата вяра. През онези години в неговия край се подвизава един друг прочут проповедник от втората половина на миналия век: архим. Августин (Кандиотис), по-късно митрополит на Лерин (Флорина). Той ръководи в духовния живот младия Августин, учи го и на пламенна проповед във времена, когато безбожието започва да прониква и в гръцкото общество. О. Августин с отличие завършва богословие в Солунския университет и става клирик с желанието да служи на Бога, Комуто се е посветил изцяло. Заради високата му образованост го назначават на работа в родната му епархия, а желанието му да се подвизава като монах го кара постепенно да създаде обителта „Св. Нектарий“ в родния си край, в градчето Велвендо. О. Августин се занимава неуморно с просветна работа, привлича младежи, които наставлява в християнската вяра и в живот според тази вяра. Редовно води групи от младежи да помагат в стопанската работа на светогорския манастир „Св. Григорий“, където става духовен син на о. Панарет.

Архим. Августин беше деен труженик и в противосектантската работа на Гръцката църква, направи проучвания на дейността на редица секти, писа статии, изнасяше беседи. Идвал е многократно и в България на редица междуправославни конференции за предпазване от сектите.

За съжаление в края на ноември о. Августин заболя тежко, поразен от коронавируса. Беше приет в интензивното отделение на солунска болница, където рано тази сутрин на 68-годишна възраст е предал чистата си душа на своя любим Спасител. Като само с няколко часа е изпреварил своя духовен наставник йером. Панарет.

Бог да упокои двамата изрядни духовници, които цял живот се стараеха да водят душите на поверените им клирици и миряни по пътя на спасението в Иисус Христос.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qccd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]