Мобилно меню

4.4509803921569 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (51 Votes)

mishustin thumb large 681x426Руският премиер Михаил Мишустин е на неофициално дву- или тридневно посещение на Света гора, съобщават руските и гръцките медии. Мишустин е кацнал вчера на летището в Солун и оттам е заминал на Атон. Няма официално медийно отразяване на визитата му. Информацията за броя на придружаващите го лица е противоречива. Те със сигурност надхвърлят значително ограничението от до десет души посетители, което прие Свещеният Кинотис преди няколко дни.

Избраният ден за визитата е свързан с паметта на св. Силуан Атонски, която се отбелязва тържествено в руския атонски манастир „Св. Пантелеймон“ на 24 септември. Мишустин е нощувал в руския манастир, макар според „Етнос“ да е била планирана нощувка в манастира „Филотей“. Очаква се руският министър-председател да се срещне с ръководството на Света гора в Карея, както и да посети няколко манастира, чиито имена не се назовават нито в руските, нито в гръцките медии.

Руските дипломати изказват благодарност на гръцката страна за оказаното съдействие при организирането на визитата.

Ограничаването на броя на поклонниците на Света гора заради случаите на коронавирус беше определено от някои църковни среди като опит да се осуети тази политическа визита. Според други, ограничението има връзка с посещението на Мишустин, но цели преди всичко безопасността на руския премиер. В продължение на два дни бяха направени десетки тестове в Карея.

Това е първа визита на високопоставен държавен чиновник на Руската федерация в каноничната територия на Вселенския патриарх след разрива на църковното общение между Москва и Константинопол през 2018 г. Руският синод забрани на руснаците да посещават храмове и манастири в юрисдикцията на Вселенска патриаршия по целия свят. По изключение беше разрешено посещение единствено на т. нар. руски манастир „Св. Пантелеймон“ на Атон.

Не се предвижда среща на руския премиер с нито едно политическо лице в Гърция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/68rqx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]