Мобилно меню

4.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (29 Votes)

Сръбските медии346527.p съобщават, че е приключила основната работа по мозайките в най-големия православен храм в Сърбия и на Балканския полуостров – „Св. Сава“ в Белград. Остава до края на октомври да се довършат някои дребни детайли по тях, както и да приключи работата по интериора на църквата. За това разказва Ремесиански епископ Стефан, викарий на Сръбския патриарх и председател на храма пред „Политика“. Владиката обяснява, че заради пандемията от коронавируса работата по църквата е спряла напълно, но сега е възстановена и върви с бързи темпове. Близо двеста работници едновременно се трудят в храма по полагането на подовата настилка, централния полиелей, очаква се да пристигне и уникалната бронзова входна врата с изписана молитва на двадесет и четири езика. Епископ Стефан обяснява, че всичко трябва да е напълно готово за планираното посещение на високопоставена руска делегация, която ще бъде водена от президента Владимир Путин. То ще е по повод големите чествания на осемстотин години от автокефалията на Сръбската православна църква.

346526.pВикарният епископ разказва, че „Св. Сава“ се изгражда почти сто години – от първия камък до завършването на великолепните мозайки. Те са уникални със своята площ и красота на изпълнение. Общата площ на мозайките е петнадесет хиляди кв. метра. Около двеста специалисти от Русия работят по поставянето, подпомагани и от сръбски майстори. Работата се ръководи от художника акад. Николай Мухин, който е и автор на бронзовия централен полиелей. Началото е поставено със символичното полагане на първите камъчета от композицията „Възнесение Христово“ (на първото изображение) от патр. Ириней, престолонаследника Александър Караджорджевич, президента Томислав Николич и министъра на културата Вл. Вукасавлевич.

Най-високият кръст на храма се издига на височина дванадесет метра, а общият им брой е осемнадесет. Те са поставени през 1989 г., когато е завършен куполът на църквата.

Руските медии напомнят, че Русия има ключова роля в полагането на мозайките в храма, която се състои не само в осигуряването на специалисти, но и в солидната финансова подкрепа.

Преди месец президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, цитиран от БНР, че храмът „Св. Сава“ ще се превърне в новата „Св. Софѝя“, която вече не е нито музей, нито църква.

Храмът „Св. Сава“ ще бъде величествена светиня, гордост на сръбския народ, но и на целия християнски свят, заяви тогава патриархът на Сръбската православна църква Ириней.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/68rkq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]