Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

308Близо тридесет клирици на Беларуската православна църква (Московска патриаршия) изразиха своя протест срещу начина на провеждане на изборите за президент в страната.

Протестът беше иницииран от дякон Димитрий Павлюкевич, който създаде плакат, обясняващ защо православните християни трябва да се противопоставят на фалшификациите, унижаването на личността и натиска върху нея. Към него се присъединиха близо тридесет клирици от Минск, Гродно, Лида и други градове в Беларус.

Група римокатолици също обяви кампания „Фалшификацията е тежък грях“, като отправи призив за справедливо и честно преброяване на гласовете.

Според наблюдателите и политическите анализатори изборите са били грубо манипулирани. От 10 август в цялата страна започнаха масови протести, а в столицата Минск един човек загина.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил поздрави президента Лукашенко с победата в изборите, като заяви: „Вие неизменно отделяте внимание на въпросите за духовно-нравственото състояние на хората, за което свидетелства плодотворното сътрудничество между органите на държавната власт и Беларуската екзархия“. Патриархът изрази надежда, че това сътрудничество ще продължи, тъй като то „е призвано да допринесе за консолидацията на народа, реализацията на социално-значими проекти и инициативи, за просветата и патриотичното възпитание на младото поколение, за утвърждаването в обществото на непреходните идеали на милосърдието, мира, доброто и справедливостта“.

Беларуската православна църква (МП) до този момент не е поздравила официално Лукашенко за преизбирането му на президентския пост.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66dxh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]