Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (36 Votes)

504На 18 юни на 65-годишна възраст почина от COVID-19 монахиня Теодора (Лапковская), дългогодишен водещ сътрудник на Отдела за външноцърковни отношения към Московска патриаршия (ОВЦО). За нейната смърт съобщи прот. Николай Балашов, зам.-председател на отдела. „Нека Господ приеме добрите ѝ дела и грижата ѝ за старците, както и всичко, с което тя се потруди за благото на Църквата като плод от нейните ръце, дарувайки ѝ мир и упокоение на душата ѝ. Вечна памет!“, написа той.

Монахиня Теодора започва църковното си служение още през 80-те години като мирянка в Издателския съвет на Руската православна църква, когато той се ръководи от Волоколамски митр. Питирим. След това започва работа във външния отдел на МП, където е водещ сътрудник в секретариата по задграничните учреждения на РПЦ. „Тя беше ангажирана с живота на другите хора и беше проницателен човек, можеше да даде разсъдителен и мъдър съвет, благодарение на което с нея охотно общуваха много изтъкнати църковни дейци“, каза още прот. Николай Балашов. „Това е загуба, за която ще скърбят мнозина в нашата църква. Който я познаваше, няма да я забрави“.

В руските църковни кръгове монахиня Теодора (Лапковская) беше известна като най-влиятелната жена в административните структури на Московска патриаршия до нейното отстраняване от патр. Кирил през 2016 г. Оттогава тя се занимаваше с грижа за възрастните и пенсионирани сътрудници на синодните учреждения. Монахиня Теодора беше доверено лице на патр. Кирил още от времето преди той да стане патриарх. Според сътрудници на патриаршията никой не си позволявал да разговаря толкова открито и остро с патриарха, както тя. Нейното влияние върху живота на руските задгранични структури през последните три десетилетия е огромно.

Монахиня Теодора е изпаднала в кома в дома си, където се е лекувала в домашни условия след установяване на болестта.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ua8c 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата