Мобилно меню

4.8896103896104 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (154 Votes)

μητροπολίτης Ιερόθεος ΒλάχοςПо повод богослужебното възпоменаване на залавянето на Иисус Христос в Гетсиманската градина, което се извършва на Велики четвъртък, Навпактският митрополит Йеротей заяви, че в настоящия момент героизъм не е нужен.

Във връзка с протеста на отделни клирици срещу ограничителните мерки на държавата заради коронавируса, в изявление пред телевизионния канал СКАЙ говорителят на Св. Синод на Гръцката църква изпрати ясно послание до всички, в което казва: „Когато отишли да арестуват Христос, апостол Петър, подбуден от своята ревност, отрязал ухото на един слуга на име Малх. А Христос му казал: „Върни ножа си на мястото му, защото всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат“. Така че и ние днес нямаме нужда от юнаци, а се нуждаем от изповедници. Едно е обаче да изповядваш вярата си, а друго е да се правиш на герой“.

Митрополитът подчертава още, че „хората, които често ходят на църква, са църковници, те участват в богослуженията, не са църковно неграмотни и те ще изпълнят решенията“, като добавя, че „за да може човек да се причасти, са нужни предпоставки, трябва и да участва в св. Евхаристия. Предоставянето на св. Причастие извън храма е само за тежко болните или умиращите“.

Имайки предвид реакциите на някои вярващи, митр. Йеротей отбелязва също, че „Църквата призовава вярващите да останат у дома не за да ги отчужди, а защото сме изправени пред много сериозния въпрос с вируса. Църквата знае, че нейните членове са Христови ученици, а не са нечии привърженици. Не трябва да бъдем просто привърженици“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/69d4w 

Разпространяване на статията: