Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

0 36999 46a65c3e XLВ последната седмица бяха отправени обръщения, послания, изявления и пастирски насоки както от синодите на православните църкви, така и от отделни архиереи. Римокатолическият архиепископ на Москва Павел Пецци в обръщението към пасомите си дава разбираемо пастирско обяснение на случващото се, като посочва начини критичната ситуация да бъде приета по християнски за духовното израстване на вярващите:

„Коронавирусът не е проклятие и не е наказание от Бога. Чрез тези болезнени обстоятелства обаче Бог ни показва, че не само не сме всемогъщи, а напротив – ние сме крехки и уязвими същества. Въпреки постиженията си науката не може да реши проблема със страданието, смъртта и злото. Бог ни показва, че се нуждаем един от друг, че трябва да се грижим за нашите братя и сестри, че трябва да се научим да живеем, като приемаме Самия Бог в нашия живот. В тази перспектива Великият пост може да стане благоприятно време да променим своя начин на живот и отново да изградим близки отношения в семейството, специално между родители и деца.

Енориашите със симптоми на грип, дори и не ясно изразени, трябва да се въздържат от посещения на храма, като отделят достатъчно време за молитва. Те могат да се възползват от възможността за участие в месата, която се предава по интернет, като спазват необходимото мълчание и молитвена атмосфера. На вярващите трябва да се обясни, че отказът от участие в богослужението в тази ситуация, ако той е с искрени намерения, не само не е грях, а напротив – доброволна жертва и проява на любов.

Предстоятелите трябва да напомнят на енориашите за възможността за причастяване на болни и стари хора и да бъдат в готовност да посещават болни.

Духовенството и всички верни трябва да спазват правилата и предписанията на държавните и общинските власти и на санитарно-епидемиологичните служби за недопускане на разпространението на заболявания, предизвикани от новия коронавирус.

Драги братя и сестри, надявам се тези препоръки да послужат за наша безопасност и за укрепване на взаимната грижа между нас, и да ни помогнат да използваме времето на Великия пост за истинско и дълбоко обръщане на нашия живот към Бога“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xk3x 

Разпространяване на статията: