Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

SYNODOS 678x381Атинският архиеп. Йероним свиква в понеделник извънредно заседание на Св. Синод на Гръцката църква по повод развитието на епидемията с коронавируса в страната, където вече има близо двеста диагностицирани болни, голяма част от които в района на Патра. Там беше и първата жертва на болестта, 66-годишен пенсионер, заразил се заедно с група гръцки поклонници в Йерусалим. Св. Синод вече преустанови дейността на катехизаторските школи и детските занятия, като с нов режим функционират само благотворителните учреждения.

Ръководството на Гръцката църква обсъжда възможността да се ограничат богослуженията в храмовете до Лазарова събота. Правителството вече затвори училищата, стадионите, театрите, кината и ресторантите. Не се обсъжда отмяна на неделните богослужения, но вероятно ще бъдат ограничени вечерните и утринните богослужения, както и преждеосвещените литургии за поне две седмици. Храмовете също няма да бъдат затваряни. Поради великопостния период в храмовете не са планувани сватби и кръщенета, на които се събират много хора.

Подобни мерки вече въведе в своята епархия Месогейският митр. Николай, както и митрополитът на Касандрия (в Халкидика) Никодим, които отмениха всички богослужения с изключение на неделните литургии. Същото решение взе и Албанската православна църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xp9f 

Разпространяване на статията: