Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

epeteios kievou 11В Киев беше тържествено отбелязана една година от интронизацията на Киевския митрополит Епифаний (Думенко), предстоятел на Православната църква на Украйна, която получи томос за автокефалия от Вселенската патриаршия.

За честването в украинската столица пристигнаха епископи от цялата страна и представители на Вселенската патриаршия, на Александрийската патриаршия и на Света гора. Те отслужиха св. Литургия в катедралния храм „Св. архангел Михаил“.

Константинополската патриаршия беше представена от митрополита на Франция Емануил, Александрийската от Вавилонския епископ Теодор, а Атинският архиепископ Йероним изпрати приветствие до предстоятеля на ПЦУ. Света гора беше представена от игумените на „Симонопетра“ Елисей и на „Пантократор“ Гавриил.

epeteios kievou 22Митр. Епифаний благодари на представителите на поместните църкви за тяхното присъствие и подчерта колко важно е признанието от тяхна страна на автокефалната църква на Украйна за нормализирането на църковния живот в страната. Той заяви, че предоставянето на автокефалията е „необратим процес“. По отношение на ръководената от него църква той заяви, че с „целенасочени усилия успяхме да постигнем единство“ и обеща, че ще продължи да работи неуморно, така че „всички православни украинци да се обединят около Киевската катедра“.

В своето приветствие митр. Емануил заяви:

„Още една неделя отмина в нашата Православна църква и история. Неделя, сиреч Ден Господен, ден на Възкресение, когато всички наши сетива празнуват победата на Богочовека над центъра на смъртта. Тази победа често може би разочарова хората, защото ние сме грешни хора и градим своята победа върху болката на ближните ни и дори се хвалим, че те губят, а ние печелим, че те падат, а ние се изправяме, че ние сме повече, а те са по-малко. Но това не е православният начин на мислене. Победата на Христос започна на Кръста. Защото на Кръста Господ вдигна тежестта и вината на всички грехове на света, преди Него, на съвременниците Му и на бъдещите поколения. Победата на нашия Господ Иисус Христос е духовна, не е светска! Триумфът на Възкресението е прошка на нашите грехове, влизането ни в Божието царство, осиновяването ни като чеда на Господа. Затова такава победа не вълнува нашата грешна природа, която е научена да се радва само на светските победи и битки, при които винаги има победители и победени, наранени хора.

Днес ние се причастихме от общата Чаша с Тялото и животворящата Кръв на нашия Господ Иисус Христос и станахме победители, заедно с Него, по пътя към излизането от този свят.

Но днес всички ние дойдохме тук, за да участваме в радостта от Вашата победа, Ваше Блаженство! Духовната победа, удържана през изминалата година от интронизирането Ви на обединената Църква на Украйна с всички, които действително искаха да принадлежат към нея и не работеха за себе си. Църквата означава общение, а не индивид. Означава личност. Означава единство. За съжаление мотивите на този свят заслепяват често пъти очите ни и ние не можем да разпознаем истинското единство, така че да го признаем и да се устремим към него.

От името на Всесветейшия архиепископ на Константинопол, Нов Рим и Вселенски патриарх Вартоломей ви предавам неговите топли поздравления, братската му прегръдка и искрени благопожелания. Предавам ви майчината грижа на Великата църква на Константинопол, любовта и уважението на цялата патриаршеска делегация, в която влизат нашият брат митрополитът на Адрианопол Амфилохий, дякон Григорий, зам.-секретар на Св. Синод, и игумените на светогорските манастири „Симонопетра“ Елисей и на „Пантократор“ Гавриил.

Ние сме заедно с вас! Близо до вас сме! Редом до вас сме! Не сте, братя в Украйна, сами! Имате силни молитви на небето и земята! Имате грижовен предстоятел, който има около себе си братя епископи, които са ваши грижовни пастири. Имате Църквата на Украйна! Това е нашият дар за вас! За да живее този благословен народ в достойна държава със свой език, предания, обичаи, да живее чудото, наречено Православна църква!

Затова големият духовен победител си ти, благочестиви украински народе! Ти, който имаш предстоятел, но и украинска Църква, плът от твоята плът, така че да можеш да живееш свободно, както са се борили за тази свобода предходните поколения!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ucaxu 

Разпространяване на статията: