Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

82179017 1352580344926638 6026660107876564992 nПо велика Божия милост и тази година православната ни църковна община в Люксембург отпразнува Богоявление с подобаващите богослужебни последования. В Люксембург беше посрещнат като скъп гост, приятел и духовен наставник протойерей д-р Добромир Димитров (който духовно обгрижва българската православна общност „Св. Константин и Елена“ в гр. Рочестър, Англия). На 11 януари сутринта той отслужи св. Литургия и Велик водосвет в българската енория във Великото херцогство.

Храмът, наеман от БПЦО „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург за богослужения от Римокатолическата църква, е в религиозния център „Св. Йоан ХXIII“ и беше изпълнен от жадни да чуят Христовото благовестие. В ранната утрин мнозина се изповядаха по време на песнопенията и полагащите се четива от утринната.

Част от възгласите на св. Литургия бяха на английски в знак на уважение към чуждоезичните гости, присъстващи на празника. От тях беше прочетен и Символът на вярата на английски език, а след занятието по вероучение в съботната сутрин присъстващите български деца от Европейското училище в града прочетоха „Отче наш“ на различни езици. Господнята молитва прозвуча освен на български още на гръцки, английски, немски, френски и на местния люксембургски език. Така най-малките от най-малката православна църковна общност във Великото херцогство се опитаха да разкрият пред всички присъстващи вселенския характер на св. Православие.

82053707 1352578788260127 6545172800645103616 nВ проповедта си о. Добромир  образно разясни същността на празника и православното учение за Светата Троица като единство на Лицата, споени в отношенията си чрез божествената любов (перихореза). Макар и троичният Бог да е непознаваем по природа, Той се открива и богоявява на човеците по благодат, и жадува да бъде търсен и намиран. Затова о. Добромир призова всички присъстващи да имат дръзновение да Го търсят, да копнеят за Него и да разпознават Неговите проявления, Неговата теофания (богоявление), чийто и смисъл е честваният празник. Накрая свещеникът предаде благословението и архипастирските поздрави на епархийския митрополит Антоний.

След отслужения Велик водосвет всички енориаши бяха поръсени за благословение с осветената вода и си взеха от нея за собствени нужди през годината, както повелява традицията. Представителите на църковното настоятелство благодариха на прот. Добромир за пастирската грижа и духовните наставления, а на всички присъстващи — за молитвената подкрепа и материалното подпомагане на социалните проекти на общината.

81973086 1352579828260023 885219362733031424 nПървият от тях е вече успешно приключен. Благодарение на усилието на енорията, съвместно с Европейското училище в града, бяха събрани значително количество детски дрехи в отлично състояние. Малко преди Рождество Христово те бяха изпратени на деца от социалнослаби семейства в родината: в приюта на о. Иван в с. Якимово, в дома за временно настаняване на сираци „Св. Софѝя“ в столичния квартал Захарна фабрика и на ромски семейства в кв. Ботунец.

Идеята за втория социален проект на православните българи в Люксембург се роди в разговори с богослова Велина Андонова от столичния храм „Рождество Христово“. Упражнението по милосърдие този път е в полза на лежащо болните от Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в гр. Бухово. Църковното настоятелство се надява в обозримо бъдеще да съобщи за резултатите от успешното му привършване.

След богослужението духовните разговори продължиха на братска трапеза в ресторанта към комплекса, но с това не приключи духовната радост за сънародниците ни в Люксембург. Целия съботен следобед прот. Добромир посвети всеотдайно на Христовото стадо: посети лежащо болни в централната болница в града, утеши други братя и сестри в Христос със здравословни проблеми, като и нуждаещи се от духовно напътствие, поръси с богоявленската вода и благослови домовете на желаещите.

Късно вечерта дойде време за раздяла на люксембургското летище. Следващата св. Литургия на български език в Люксембург ще бъде отслужена на 1 февруари, Трифоновден.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqu98 

Разпространяване на статията: