Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

dis 2020 1В официалното комюнике след редовното заседание на постоянния Св. Синод на Гръцката църква се казва, че Атинският архиепископ Йероним е отговорил отрицателно на поканата на Йерусалимския патриарх Теофил за среща на предстоятелите в Аман, Йордания, в края на февруари.

И по-конкретно в съобщението на Св. Синод се казва:

„В сряда, 8 януари, до петък, 10 януари 2020 г. се събра постоянният Св. Синод на Гръцката църква в своя 163-ти съборен период под председателството на Негово Блаженство Атински и на цяла Гърция архиепископ Йероним. 

В началото Св. Синод се запозна с писмото на Блаженейшия патриарх на Йерусалим Теофил към Блаженейшия Атински и на цяла Гърция архиепископ Йероним за среща на православните предстоятели.

Н. Бл. Архиепископът отговори в тази връзка, че няма да участва във въпросната среща, защото свикването на срещи и събрания на православните предстоятели е канонична привилегия на Всесветейшия Вселенски патриарх“.

Впоследствие са изброени и други въпроси от дневния ред на заседанието, между които развитието на диалога с държавата по отношение на църковната собственост; приета е програма за младежките прояви през 2021 г. по повод 200-годишнината от гръцката революция през 1821 г.; обсъдена е срещата на комисията за диалог между Англиканската общност и Православната църква, която ще се проведе в манастира „Петраки“ и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqwxp 

Разпространяване на статията: