Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

metallinosНа 19 декември почина известният гръцки богослов и църковен историк проф. прот. Георгиос Металинос. Той се престави в Господа на 79-годишна възраст. Беше един от най-авторитетните преподаватели по богословие в Богословския факултет на Атинския университет, автор на десетки богословски трудове.

Роден е на о-в Керкира (Корфу) през 1940 г. През 1967 г. завършва класическа филология в Атинския университет, а след това и богословие. Започва да преподава като асистент в катедрата по Патрология още през 1969 г. Специализира в университетите в Кьолн и Бон. В Кьолн защитава докторска дисертация по философия, а в Атина получава докторска степен по богословие.

Ръкоположен е за свещеник през 1971 г. От 1984 г. преподава в Атинския богословски факултет курсовете „История и духовен живот в следвизантийския период“, „История и богословие на богослужението“ и „Византийска история“. Декан е на факултета от 2004 до 2007 г. Служи в университетския храм „Св. Антипа“ в двора на Стоматологичния факултет, кв. „Гудѝ“.

О. Металинос остави ярка следа в съвременното богословие и църковна история. Сред най-известните негови монографии са Православното богослужение, Православието като терапия, Прот. Йоан Романидис, Църква и държава в православната традиция, Разликата между православие и ерес в Добротолюбието, За нашата Европа с любов, Извори за църковната история, Елинизъм и православие, Рай и изкупление и др. В редица свои изследвания като тези за Халкинската богословска школа и нейния дългогодишен ректор еп. Константин (Типалдос, родом също от Йонийските острови) о. Металинос разглежда и въпроси на българската църковна история през Възраждането.

Той е познат на българските читатели чрез множество преводи на негови статии. Вижте някои от тях в страницата за съвременно православно богословие Живо Предание – тук.

Бог да го прости и да го приеме при Себе си!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhff9 

Разпространяване на статията: