Мобилно меню

2.0377358490566 1 1 1 1 1 Rating 2.04 (53 Votes)

Св. Евтимий фрБългарската православна църковна община в Париж „Св. патриарх Евтимий Търновски“, в сътрудничество с православния богословски институт „Св. Сергий“ и православната църковна община „Св. Серафим Саровски“ в Париж, организираха двудневна конференция на тема „Развитието на християнството по българските земи в епохата на Средновековието“. Докладите бяха изнесени от доц. д-р Павел Павлов, зам-декан на Богословския факултет на Софийски университет, и от д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в същия факултет.

Първата вечер беше посветена на християнството в Първата българска държава и на основоположника на българското отшелничество св. Йоан Рилски. Темата на беседата беше „Св. Йоан Рилски – сърцето на християнството в България. Почитта към неговите св. мощи през вековете и в наши дни“. Тя се проведе в руската църква „Св. Серафим Саровски“, чийто предстоятел е ректорът на Богословския институт „Св. Сергий“ прот. Николай Чернокрак.

Централната тема на втория ден беше животът и делото на последния Търновски патриарх, като беседата „Делото на св. патриарх Евтимий Търновски“ се проведе в храма на българска църковна община в Париж.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhqdp 

Разпространяване на статията: