Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

70720423 10220694855861061 4963067562179952640 nДесет български младежи взеха участие в Шестото издание на Международната среща на православните младежи, която се проведе от 5 до 8 септември в Крайова, Румъния. Темата на тазгодишната среща беше „Всички сме една Чаша. Вяра, надежда и любов“. Българските участници се включиха в инициативата по покана на Румънския патриарх Даниил и с благословението на Св. Синод на БПЦ. Те бяха водени от русенския свещеник Кирил Синев, възпитаник на Богословския факултет в Букурещ, преводач от румънски и познавач на църковния живот в северната ни съседка.

Българските младежи бяха от градове: Русе, София, Пловдив, Горна Оряховица, Пещера. Те пътуваха с микробус, осигурен от благодетелка от Русе.

70720423 10220694855861061 4963067562179952640 nПървата спирка по пътя им към Крайова беше в Гюргевския девически манастир „Св. Георги“, където прочетоха молитва за път. Всички получиха раница с материали за срещата, между които и книгата „Карпатски патерик“ (на англ.).

Официалното откриване на срещата започна в 18 ч. на площад „Михай Храбри“ със слово на Румънския патриарх Даниил на тема: „Младежите са благословение и радост за обществото“. В него бяха застъпени четири главни тези: Иисус Христос обича децата и младежите; Вярата в Бога, надеждата и любовта са фундамента на християнския живот; Християнската надежда расте и принася плод чрез съработничеството на човека с Бога; Младежите обичат красотата на Божието творение, култивирано от хората. „Църквата призовава младежите да обърнат особено внимание на обновяването на духовния живот, да защитават невинността, да развиват в себе си искреността, смелостта, творчеството, любовта, истината и всички ценности на тази от Бога благословена възраст за доброто на обществото”, каза в словото си патриарх Даниил.

InchidereITO2019 2 890x580Предстоятелят на Румънската църква посочи, че първата стъпка в израстването в духовния живот е участието на младежите в живота и мисията на енориите и други църковни общности. Важно е младежите да принадлежат към определена общност: не е достатъчно да се молим сами вкъщи, въпреки че и тази молитва е нужна. Затова християнският писател Тертулиан (3 в.) пише: „Един самичък християнин не е християнин“, т. е. той е християнин, когато се намира в общение с другите в Църквата.

Втората стъпка при развитието на духовния живот е молитвата в семейството, посочи патриарх Даниил. Дори да нямаме интензивен духовен живот, често можем да бъдем вдъхновени от други членове на нашето семейство или от други практикуващи семейства, които преживяват дълбоко своята вяра. Можем да ги помолим да се молят за нас. Св. Йоан Дамаскин казва, че един въглен се запалва, когато докосва друг, който гори. С други думи, живата вяра се предава по-бързо на другите посредством молитва.

Третата стъпка в култивиране на духовния живот е живеенето на вярата всеки ден, не само в неделя. Живеем в цивилизация на техниката и електрониката, на заливащата ни информация, която често стресира човека толкова много, че той е твърде разсеян и духовно фрагментиран. Поради тази причина молитвата като израз на живата вяра е благотворна практика в борбата срещу стреса и по-специално умната и сърдечна молитва, т. е. призоваването на името на Иисус: „Господи Иисусе Христе, Сине Божи, помилуй ме грешния!“.

Евхаристията не представлява само прошка на греховете, но тя е също извор на духовна сила, която ни вдъхновява, дава ни кураж и ни избавя от безнадеждността. Самотата и житейските трудности в днешно време водят до чувство за липса на смисъл, до отчаяние, което често предизвиква депресия. Обаче молитвата и особено св. Евхаристия ни даряват увереността, че чрез залога на Възкресението е възможна победата на любовта над самотата, каза в словото си патриархът.

Слова произнесоха също митрополитът на Олтения и архиепископ на Крайова Ириней, домакин на международното събитие, държавният секретар за вероизповеданията Виктор Опаски, официални лица от местната власт.

a inceput ito 2019 la craiova 2След това представители на общо 53 младежки делегации преминаха тържествено пред сцената на официалните гости. Българската делегация беше анонсирана от домакините с думите: „Дунав ни е сестра, Балканът ни е брат. От миналото до днес сме заедно. Братя сме по вяра, балканци по страдание, православни в победата. Виждаме се достатъчно често тук, в Крайова, свързани с моста при Калафат. При Видин заедно извоювахме независимостта. Нашите православни братя от Българска патриаршия се присъединиха днес към срещата в сърцето на Олтения“.

Журналистката Щефана Тоторча от църковния ежедневник в. „Светлина“ взе интервюта от българските младежи.

На 6 септември българските младежи взеха участие в семинарите, които се проведоха в Лицея по изкуствата „Марин Сореску“. Модератор на групата беше отец проф. Серджу Попеску, преподавател по История на Румънската православна църква. Двата въпроса за дискусии бяха: 1. Каква е личната полза от участието в църковните служби? 2. Как подобряваме отношението с ближния посредством участието в живота на енорийската общност?

В края на семинара на групата гостува епископ Каис Ерзурумски (Антиохийска патриаршия), който побеседва с участниците.

По-късно, от 16 ч., в многофункционалната зала на града се проведе конференция на тема: „Единството в Дух и Истина. Вяра, Надежда, Любов“. На нея беседа изнесе акад. проф. митрополит Ириней, след което младежите поставиха през архиерея свои въпроси.

В 19 ч. се състоя молитвено шествие с участието на 4 000 младежи, дошли в Крайова за срещата. След това имаше концерт-спектакъл за сватбени обичаи на световноизвестния фолклорен ансамбъл „Мария Тънасе“ от Крайова.

70720423 10220694855861061 4963067562179952640 nНа 7 септември българските младежи се поклониха в митрополитската катедрала „Св. Димитър“ и им беше разказана нейната история. В църквата „Мадона Дуду“ прочетоха на български утренните молитви. Посетиха Музея на изкуството (с картинните му галерии), в който е подписана през 1940 г. Крайовската спогодба (за връщането на България на Южна Добруджа, окупирана от Румъния през 1913 г., б. р.), и паметната плоча пред дома, в който е живял и творил д-р Петър Берон. На плочата на румънски е написано: “Тук е живял между ‎1832-1871 г. доктор Петър Берон, голям човек на културата, български патриот, който е бил приятел на румънския народ”.

70720423 10220694855861061 4963067562179952640 nВ 12 ч. българските младежи присъстваха на представяне на книгата „Православният свещеник през 21 в. Скици за един портрет“ в Окръжната библиотеката „Александру и Аристия Аман“. Изданието съдържа текстове на 27 водещи румънски интелектуалци, описващи очакванията от православния свещеник в днешното секуларизирано време. В края на културното събитие водещият отец проф. Йон Ресчяну от Богословския факултет в Крайова посочи, че понякога свещениците са претрупани с ангажименти и не успяват да се справят с всичко. Затова призова младежите да не чакат, а да бъдат по-активни и да помагат на духовниците в просветната им мисия. Той също сподели, че свещениците трябва да се постараят да се освободят от специализирания език, на който обикновено говорят и който младите често не разбират.

Един от авторите, Ръзван Букурою, който добре познава църковния живот в България, сподели: „Всички 27 автори на книгата се опитахме да подредим като в пъзел идеалния портрет на един румънски православен свещеник от 21 в. Аз самият казах, че главното качество на един духовник, който е способен да убеждава и да въздейства, трябва да бъде благостта. Защо? Защото благостта е тази, която смекчава всичко, всяко несъвършенство, всяка полемика”.

Своето мнение по въпроса сподели и проф. Раду Карп от Букурещ, който е специалист по отношенията между Църква и държава.

Следобед българските участници посетиха храм „Св. Николай“ - Бръндуша и се запознаха с председателя отец Габриел Сореску, доктор по мисиология (с интерес към новите религиозни движения). Той е активен катехизатор сред младежта и радетел за живо поддържане на всеправославния диалог и сътрудничество. От 11 г. в първата неделя от новата църковна година той организира „Неделя на кръстниците и кръщелниците“, взаимствана от Православната църква в Америка. Денят завърши с празнична вечерня в митрополитската катедрала.

70720423 10220694855861061 4963067562179952640 nНа 8 септември участниците в срещата отпътуваха за манастира „Маглавит“ (на 80 км от Крайова), разположен почти на р. Дунав. Архиереите първо осветиха манастирския храм, посветен на Рождество Богородично и Живоприемни източник. В богослужението взе участие и Видинският митрополит Даниил. Преди св. Литургията, отслужена на открито, митрополит Ириней призова всички богомолци да спазят румънската традиция, да влязат в новоосветения храм и да се поклонят пред св. престол, като с предимство бяха младежите, участници в международната среща. След прочитането на евангелския откъс проповед произнесе Хушкия еп. Игнатий. Младият епископ, известен със своя успешен подход към младите, говори за вътрешната красота, която все по-трудно се открива „в един свят на фотомани“. Всички хора се стараят да публикуват в социалните мрежи красиви снимки, за което специално се подготвят, а християните следва да обърнем внимание на вътрешната ни душевна красота. „Красивото не е противоположното на грозното, а обратното на безсмислието. Когато се съсредоточиш прекалено върху външната красота, повече от сигурно е, че имаш дефицит на вътрешна красота“, каза архиереят и подчерта, че св. Богородица е вечният модел за красота. Той също сравни душата с витраж, който разкрива своята красота, само когато през него преминат лъчите на светлината, идваща от Божията благодат.

В края на историческото освещаване на манастира, което се превърна в общонароден празник, митр. Ириней отличи игуменката с офикията ставрофорна икономка. Видният певец и композитор на дълбока християнска поезия Тудор Георге получи църковно епархийско отличие. Състоя се тържественото предаване на щафетата на домакинството на Младежката среща през 2020 г. Седмото издание на младежия форум ще е в Тимишоара, Банатска митрополия.

Всички над 5000 вярващи, участвали в освещаването на манастира, станаха преки свидетели на всяко слово и дело при свещенодействието по освещаването на манастирския храм благодарение на богослужението на разбираем език, показвано на четирите видео-екрана, и подобаващото озвучаване.

В края на международния форум българските младежи споделиха, че са впечатлени от вниманието и любовта на Църквата към тях, проявени чрез отношението на духовниците и организаторите на срещата. Незабравимо за тях остава старанието на свещенослужителите да приобщят младите към църковната общност, като се съобразяват с техния мироглед, проблеми и търсения. По време на срещата бяха отправяни многобройни ясни духовни послания за това как съвременните младежи да развиват духовния си потенциал, подкрепяни от църковната общност.

Не на последно място трява да се отбележи, че подобни срещи дават възможност православните младежи да се срещнат и опознаят с цел изграждане на трайни бъдещи взаимоотношения.

Незабравими остават за българските младежи проявите на братска любов и внимание между участниците във форума. Както и на предишните издания на Международната младежка среща в Румъния при откриването на концерти, конференции, богослужения водещите и свещенослужителите поздравяваха младежите с братския поздрав: „Христос е между нас!“, на което те всички заедно в един глас отговаряха: „Е и ще бъде!“.

Снимки: Фейсбук на автора и basilica.ro

Българските младежи пред дома, в който живял и творил д-р Петър Берон в Крайова:

70720423 10220694855861061 4963067562179952640 n

Конференцията на тема: „Единството в Дух и Истина. Вяра, Надежда, Любов“:

InchidereITO2019 2 890x580InchidereITO2019 2 890x580

Предаване щафетата на домакинството на Младежката среща на гр. Тимишоара:

InchidereITO2019 2 890x580


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhpdr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]