Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

iera sinodosНа днешното си заседание Св. Синод на Гръцката църква изслуша председателите на двете синодни комисии – Комисията по догматическите и канонически въпроси и Комисията за междуправославни и междухристиянски отношения, на които беше възложено проучването на проблема за автокефалията на Православната църква в Украйна, предоставена от Вселенска патриаршия. Становището и на двете комисии е положително, като е отчетено, че няма канонически и догматически пречки за признаването на автокефалията на ПЦУ, както и че към настоящия момент по силата на църковното предание Вселенската патриаршия има правомощието да предоставя автокефален статут на православните църкви.

В комюникето от днешното заседание по отношение на украинския въпрос се казва:

„След изслушване на докладите на синодната Комисия по догматическите и каноническите въпроси и на Комисията по междуправославни и междухристиянски връзки относно украинския въпрос Св. Синод признава каноничното право на Вселенска патриаршия да предостави автокефалия, както и прерогатива на предстоятеля на Гръцката църква да придвижи по-нататък въпроса за признаването на Църквата в Украйна“.

Решението на гръцкия Св. Синод беше очаквано, след като преди месец станаха известни положителните становища на двете синодни комисии. Подобно беше мнението и на Навпактския митр. Йеротей (Влахос), което той огласи публично (виж тук). Според това становище Вселенска патриаршия има правото да предостави автокефалия на Църквата в Украйна, което право не се оспорва и не се подлага на гласуване от гръцкия епископат.

Според публикации в гръцките медии днешното становище на Св. Синод дава възможност на Атинския архиеп. Йероним да реши как да процедира относно признаването на автокефалната ПЦУ от страна на Гръцката църква. Той може да изпрати поздравително писмо до предстоятеля на ПЦУ Киевския митр. Епифаний, с което практически Гръцката църква би признала новата автокефална църква. Според гръцките източници обаче той ще потърси и съгласието на Гръцката йерархия (това е съборът на всички епархийски митрополити на ГПЦ, б. р.), която ще заседава през м. октомври. Макар че това не е записано изрично като решение в комюникето, очаква се именно такава да е следващата стъпка на Атинския архиепископ. Това се смята за частичен успех на проруските кръгове в Гръцката църква, чиято цел е да се постави въпросът за обсъждане пред Йерархията, където е възможно да се стигне до противопоставяне на двете позиции.

По време на днешните дискусии в гръцкия Св. Синод против резултатите в становищата на двете синодни комисии са били митрополитите на Китира Серафим и на Етололо-Акарнания Козма, които нееднократно през последните години са изразявали своята промосковска позиция по украинския въпрос.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4cpc 

Разпространяване на статията: