Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

536На своето редовно заседание на 26 август Св. Синод на Гръцката църква реши да бъде канонизиран йером. Гервасий (Параскевопулос) от Патра. Решението е в отговор на молбата на митрополита на Патра Хризостом. След положителното становище на синодната комисия по догматични и канонични въпроси, Св. Синод на Гръцката църква реши да препрати събраните материали за канонизацията на о. Гервасий до Вселенска патриаршия, за да бъде взето там решението и той да бъде вписан в диптисите на Патриаршията за всеправославно почитане.

Йером. Гервасий (1877 – 30 юни 1964 г.) е бил игумен на манастира „Св. Богородица“ в Патра, като още приживе е бил почитан като свят човек от своите съграждани заради милосърдната му дейност към бежанци, бедни и сираци в изпълнените с войни и човешки трагедии години през първата половина на 20 век. По време на служението си в Патра той развива голяма мисионерска дейност, изгражда професионални училища, катехизаторски школи, организира младежки лагери. Бил е харизматичен в общуването си с младите хора и неслучайно много от неговите духовни чеда в Патра стават свещеници. Големият му духовен авторитет го прави посредник между враждуващите страни в гражданската война през 40-те години в Гърция, като той успява да предотврати кръвопролитията в Патра. Автор е на няколко съчинения, едно от които е тълкувание на божествената Литургия.

След неговата кончина през 1964 г. е почитан като светец на местно ниво, изографисван е на стенописи и икони още преди неговата официална канонизация.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4yr6 

Разпространяване на статията: