Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

5760837Сретенската семинария, създадена от митр. Тихон (Шевкунов) в Сретенския манастир в центъра на руската столица, няма да бъде преместена извън Москва. Това стана ясно от изказването на Московския патриарх Кирил след вълна от протести срещу решението на Св. Синод от 9 юли т. г. да премести Московската духовна академия (която е разположена в Сергиев Посад, Московска област) в сградата на Сретенската семинария.

Припомняме, че според решението на синода ректорът на МДА стана временен ректор на Сретенската семинария, който трябваше да осъществи „оптимизирането“ на учебния процес в двете висши учебни заведения. Според идеята студентите на Сретенската семинария трябваше да се преместят в Сергиев Посад, а студентите-магистри и докторантите от Московската духовна академия трябваше да се настанят в сградата на Сретенската семинария. Като мотив беше изтъкната необходимостта от по-добро обучение на кадрите на МДА, която поради своята отдалеченост от Москва не може да привлича професори и специалисти преподаватели.

content 001 skit valaa4В руските медии обаче решението масово се коментира като опит да бъде разрушена „базата“ на Псковския митр. Тихон (Шевкунов) в Москва, който беше игумен на манастира, основател и ректор на Сретенската семинария. Тъй като Сретенският манастир е разположен на известната московска улица „Любянка“, в непосредствена близост със сградата на Федералната служба за сигурност, чести посетители на манастира и спонсори на семинарията бяха високопоставени служители на ФСБ, известни публични личности, бизнесмени и политици.

След протестната вълна патр. Кирил обяви преди няколко дни, че Сретенската семинария остава на своето предишно място, но ще подели своите дисциплини с Московската духовна академия. За Сретенската семинария остават практическо-пастирските и историческите направления, а за МДА систематическото богословие и библеистиката. Това ще бъде първа стъпка към осъществяването на идеята за създаване на профилирани висши богословски учебни заведения в Москва, където има още няколко богословски института.

content 001 skit valaa5Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който е ръководител на едно от тези учебни заведения – т. нар. Общоцърковна аспирантура и докторантура, коментира създалата се ситуация, като каза, че идеята за преместването на МДА в Москва принадлежи още на патр. Алексий. Окончателното решение за съдбата на Сретенската семинария, според него, ще бъде взето на заседание на Св. Синод в началото на август. Той подкрепя идеята за профилиране на висшите богословски училища в Москва. Ръководената от него Общоцърковна аспирантура „подготвя специалисти за междуправославните отношения и междурелигиозния диалог в рамките на магистърската програма Външни църковни връзки“, заяви митр. Иларион.

Митр. Тихон едва сега коментира публично проблема: „Патриархът постанови, че Сретенската духовна семинария, в която днес се учат около 60 наши съграждани от Псков, ... ще остане в същото състояние, в което беше преди. Нищо в нея няма да се промени. Тя ще има връзка с Московската духовна школа, но ще остане онова учебно заведение, в което тя се превърна за последните 20 години“. Митрополитът добави, че това стана с чудесната помощ на княгиня Олга, която „като грижовна наша баба, като велика светица, ни обгърна със своя покров“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4qqh 

Разпространяване на статията: