Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

4826108Александрийският патриарх Теодор II присъства днес на 50-ата годишнина на мисионерската организация на Гръцката църква „Апостолики дякония“ („Апостолско служение“). На събитието в Синодната палата, което премина под наслов „Идете и научете всички народи“ (Мат. 28:19), присъстваха Атинският архиепископ Йероним II и президентът на Гърция Прокопи Павлопулос.

Фанарийски еп. Агатангел, директор на Апостолики дякония и викарий на Атинския архиепископ, разказа за делото на емблематичната гръцка мисионерска организация, което се разпростира на всички континенти – в Африка, Азия, Близкия Изток, Латинска Америка, но също и в Европа, Балканите, в страните под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия и на Йерусалимската патриаршия, както и сред гръцката диаспора.

От своя страна патр. Теодор благодари емоционално за многостранната подкрепа, която получава от Гърция за своята мисионерска дейност на африканския континент: „Никога не съм чукал на портата на Гърция, без да получа помощ и подкрепа“, заяви той. Архиеп. Йероним се обърна към него с думите: „Ваше Блаженство, ние се възхищаваме на Вашата дейност и като църква правим всичко, което можем, за вътрешната и външната мисия“.

Организацията „Апостолики дякония“ се оглавява от Атинския архиепископ, а в управителния съвет влизат митрополити, клирици и университетски преподаватели. Тя развива активна издателска дейност и организира множество образователни инициативи за повишаване на мисионерската култура и пастирската грижа сред православните клирици в Гърция и в чужбина. Православната мисия в Африка е сред приоритетите на гръцката мисионерска организация.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4wrf 

Разпространяване на статията: