Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

92Латвийският парламент прие на 6 юни закон, който задължава предстоятелите на всички църкви в страната да бъдат местни граждани. Законът обхваща също и митрополитите, архиепископите и епископите. Всички кандидати за тези длъжности трябва да бъдат латвийски граждани. Те трябва да са живели последните 10 години в страната, преди да издигнат кандидатурата си.

„Въвеждането на критерии за гражданство и постоянно местожителство за длъжностните лица на религиозните организации, чието ръководство се намира извън границите на Латвия, ще позволи да се укрепи автономията на тези организации и да се даде възможност за избягване на потенциално влияние от чужбина“, заяви председателят на парламентарната комисия по правата на човека на Латвия Артус Кайминш.

Законопроектът е консултиран с представители на автономната Латвийска православна църква (Московска патриаршия) и с Външно министерство. Той ще влезе в сила, ако бъде одобрен от президента.

Латвия има население от 2.13 милиона души. 1.51 милиона от тях заявяват, че са християни. От тях най-многобройни са лутераните – 700 хиляди, следвани от римокатолиците - 415 хиляди и православните - 370 хиляди души.

hqdefaultЛатвийската православна църква е автономна в рамките на Московска патриаршия. Тя има 118 енории, обслужвани от 79 свещеници. Нейният предстоятел е 80-годишният митрополит на Рига Александър (Кудряшов), който е роден в Литва. През изминалата година беше оказан силен обществен натиск митр. Александър да подаде оставка, след като беше огласено неговото досие на сътрудник на държавна сигурност с псевдоним „Читател“. Митр. Александър е бил вербуван през 1982 г., когато е бил ръкоположен за свещеник. Въпреки натиска обаче и компрометиращи материали от различно естество митрополитът не се оттегли.

Новият закон регулира процедурата по избор на следващ предстоятел. Целта е да се предотврати изпращането на предстоятел на Латвийската църква от Москва, какъвто беше случаят с Естония. През 2018 г. за предстоятел на автономната Естонска църква към Московска патриаршия беше изпратен архиерей от Москва – Верейски архиеп. Евгений (Решетников), викарий на Московския патриарх и дългогодишен ректор на Московската духовна академия и председател на Учебния комитет на РПЦ. Той е гражданин на Русия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u49cx 

Разпространяване на статията: