Мобилно меню

4.7875 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (80 Votes)

patriarxes 3Антиохийската патриаршия разпространи официално изявление, с което се разграничи от изказването на своя епископ Теодосиуполски Каис, направено от него по време на църковно мероприятие в Москва, посветено на „преследването на християните в Украйна“. В изказването си Антиохийският епископ повтаря основните тези на Москва по отношение на църковния проблем в Украйна, но всъщност основно място заема лансираната от московски църковни кръгове идея за „низвержение на Константинополския патриарх“ от Всеправославен събор.

В съобщението на прес-центъра на Антиохийска патриаршия, разпространено от Ромфеа, се казва:

„Епископът на Ерзерум (древния Теодосиуполис, бел. ред.) Каис е направил изявление пред руската новинарска агенция РИА Новости относно положението в Украйна. Православният център за осведомяване на Антиохийска патриаршия съобщава, че мненията, които се разпространяват в чуждите средства за масова информация относно позицията на Антиохийската патриаршия по общоправославни проблеми, по принцип, и относно украинския въпрос и последиците от него, в частност, са лични мнения на изказалите ги, а не на Църквата на Антиохия. Също така се напомня, че всяко изявление, което не излиза от антиохийския прес-център, не изразява нито Светейшия патриарх на Антиохия, нито Св. Синод и поради това няма никаква връзка с позицията на Антиохийската църква, особено когато тези изявление са оскърбителни за висши църковни лица. 1 юни, 2019 г.“.

Антиохийският еп. Каис е участвал в международна конференция в Москва, провела се на 29 май и организирана от Отдела за външноцърковни отношения, ръководен от Волоколамския митр. Иларион (Алфеев), и посветена на темата за Украйна.

timВ същия ден в Москва е бил и българският Видински митр. Даниил, който също е провел среща с митр. Иларион. Двамата са обсъдили „темата за Украйна“, а митр. Иларион му е благодарил за „твърдата канонична позиция“. В официалното съобщение на Отдела за външноцърковни връзки се казва, че българският митрополит се намирал в Москва „с група православни педагози, преподаващи Основи на православието в България“.

Гръцкият портал Φως Φαναρίου съобщи вчера, че всички митрополити на Гръцката православна църква са получили лично писмо от българския митрополит на Видин, озаглавено „Писмо на Видинския митрополит Даниил до митрополитите на Гръцката църква“. В него на 23 страници той обяснява, че Вселенският патриарх застрашава Православната църква и неговите действия трябва да бъдат осъдени. Редакцията на гръцкия сайт задава въпросите дали това писмо са получили и православните епископи на другите поместни православни църкви, преведено на техните езици, и дали българският митрополит има благословение от Св. Синод на Българската православна църква да извършва такава дейност на общоправославно равнище извън границите на своята епархия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u49kc 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата