Мобилно меню

4.7529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (85 Votes)

800x470 olbias1На 24 май 2019 г. Св. Синод на новоучредената с томос на Константинополската Вселенска патриаршия Православна църква в Украйна е избрал клирик на Гръцката православна църква за свой епископ. Това е архим. Епифаний (Димитриу), клирик на Димитриадската митрополия (с център гр. Волос). Ръкоположението в епископски чин е днес, 25 май, когато според стария стил се почита паметта на св. Епифаний Кипърски и съответно главата на ПЦУ чества своя небесен покровител. А и новият епископ също носи неговото име. Титлата му ще бъде Олбийски епископ и той ще бъде викарий на митр. Епифаний, като еп. Епифаний (Димитриу) ще обгрижва и гръкоезичните православни християни в Украйна.

Новият гръко-украински епископ досега е бил проповедник в Димитриадска епархия. През 2009 г. е сред кандидатите за викариен епископ на Арголидска митрополия. Ангажиран е активно с каузата за възстановяване на дейността на висшето богословско училище в Халки. През изминалата година на празника на св. патр. Фотий в манастира „Света Троица“ на о-в Халки, Турция, той подари на обителта мощехранителница с частица от св. мощи на чествания на 6 февруари светител. Тогава патр. Вартоломей му благодари, наричайки го „вярно чедо на Великата Христова църква“, т. е. на Константинополската патриаршия.

В съобщения от Киев архим. Епифаний е отпуснат от Димитриадска митрополия, а според други медии отпустителното писмо е издадено от Св. Синод на Гръцката църква, но засега няма официална информация. Според някои това дефакто означава признаване на каноничния статут на Православната църква в Украйна от страна на Гръцката архиепископия.

Пристъпването към това назначение се вписва в общия климат на затопляне на отношенията между Фенер и Атина, където тези дни завърши официалното посещение на патр. Вартоломей. Там и двамата предстоятели признаха за съществували в последните години смущения в двустранните отношения, като заявиха, че вече са били преодолени дребнавостите и трябва да работят заедно, защото, „по отношение на Гръцката църква и Вселенската патриаршия важи народната поговорка кръвта вода не става“. През юни Атинският архиепископ Йероним от своя страна ще извърши официално посещение във Фенер, най-вероятно за именния ден на патр. Вартоломей на 11 юни.

Ръкополагането на грък за украински епископ е стъпка към каноничното признание на автокефалната Православна църква в Украйна от страна на Православната църква в Гърция. Атина досега официално не е изразила становище по признаването на ПЦУ, а следващото редовно заседание на гръцката Йерархия е чак през октомври.

От друга страна се очаква в скоро време ПЦУ да ръкоположи и румънец за епископ, за да спечели поддръжката на Румънската православна църква за своето признаване.

Справка: Олбия е древногръцка колония, основана от милетци през 633 г. при устието на р. Южен Буг и векове наред крайбрежният град е населяван от гърци. Днес там е село Парутино.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4ad3 

Разпространяване на статията: