Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

20190519 lhxh xenia 01По традиция в края на май в Гърция приключват своята дейност катехизаторските школи и неделните училища. Срещата на учениците за края на църковната образователна година във Волос беше посветена на убитите на 12 май деца в сирийския град Скалбия. В новината от местната митрополия на Димитриада се казва следното:

„Празникът беше посветен на петте деца – нови мъченици на Православната църква в Сирия, които бяха жестоко убити от фанатизирани джихадисти преди дни по време на техните енорийски занимания в храма „Св. апостоли Петър и Павел“ в Скалбия, северната част на епархия Хама, в централна Сирия, докато са играели на двора. Тези нови мъченици бяха добавени в сонма на хилядите новомъченици на вярата, които пострадаха в Близкия Изток през последните години в областите, където действаха и все още действат фанатизирани ислямисти“.

20190519 lhxh xenia 11350 ученици от всички възрасти заедно със своите учители се събраха в новия манастир „Св. Богородица“, където участваха в божествената св. Литургия, отслужена от митрополита на Димитриада Игнатий. В проповедта си с прости думи той обясни на децата смисъла на четените в църквата свещени текстове. Накрая на службата той отслужи панихида за убитите в Сирия деца.

След това всички отидоха в стария манастир „Св. Богородица Ксеня́“, където отново беше отслужен трисагий за загиналите дечица, а техните гръцки връстници посадиха в тяхна памет пет кипариса, които носят техните имена.

За децата бяха организирани игри и празничен обяд. През лятото за децата от епархията се органириза летен лагер в село Св. Лаврентий в планината Пилио над Волос, а неделните училища и другите младежки дейности в енориите ще бъдат възстановени през есента.

20190519 lhxh xenia 18 1024x768

20190519 lhxh xenia 41 577x1024

 

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4kf6 

Разпространяване на статията: