Мобилно меню

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)

v ekaterinburge zaderzhali 26 uchastnikov protestov protiv hrama v skvere 292733 На 13 май в руския град Екатеринбург трябваше да започне строителството на храм „Св. Екатерина“, разрушен през 1930 г., който да бъде завършен за празника на града през 2023 г. Тогава градът ще отбележи 300 години от създаването си. Жители на града обаче не позволиха строителните работи да започнат и събориха поставените заграждения. Вече няколко дни протестите не стихват. Ситуацията ескалира с намесата на членовете на Академията за бойни спортове в града, чийто собственик е един от меценатите на храма. Полицията тогава наблюдава сблъсъците, без да се намеси. На следващия ден полицията започна да арестува протестиращи, като всеки ден има няколко десетки арестувани.

Храмът трябва да се издигне в историческия център на града, където в момента са разположени различни музеи. Той е любимо място за разходка на гражданите. Протестиращите, предимно млади хора, казват, че в града има много квартали без църкви, където те са много по-нужни отколкото в центъра. Освен това в непосредствена близост до разрушения храм има изградена красива малка църква, също посветена на св. вкмчца Екатерина.

Спонсори на храма са двама руски милиардери – Андрей Козицин, собственик на Уралската металургична компания (на 24 място по богатство в Русия, с 4.4 милиарда долара, според сп. Форбс), и Игор Алтушкин, собственик на Руската медна компания (на 25 място, с 4.3 милиарда). И двамата са спонсори на Московска патриаршия и участват в различни „православни фондове“.

Използвайки идеята за възстановяване на разрушената църква, която според разрешителното за строеж е предназначена за „800 енориаши“, двамата милиардери възнамеряват да построят „около нея“ жилищен комплекс със сгради от 14 до 30 етажа и подземен гараж, който „ще може да се ползва и от енориашите на храма“, както и бизнессграда и спортен център на обща площ 30 000 кв. м. През изминалата година обаче Градската дума одобри промяната на статута на парка от „територия за общо ползване“ в „обект с религиозно значение“, но за „благоустрояването на района“ строителният проект предвижда и изграждането на многоетажни жилищни сгради, чиито продажни цени ще бъдат изключително високи.

Протестиращите не желаят историческият център на града да бъде застроен под предлог възстановяване на религиозен обект. Протестите продължават вече трети ден с арести и трайна ескалация на антицърковните настроения в града. Екатеринбург е четвъртият по големина град в Русия. През последната година Руската църква претърпя две символични поражения след граждански протести в двете столици – Москва и Петербург. В Москва не беше допуснато строителство в парка Торфянка, а в Петербург РПЦ не успя да получи Исаакиевия събор.

Новата църква трябва да се издигне на мястото на старата, където сега има фонтан. Сега там е построен  храмът „Св. Екатерина“, издигнат в памет на разрушения от болшевиките храм.

Площадь Труда

Проектът за новия храм и околните жилищни и бизнес-сгради

проект-храм-сквер


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4k36 

Разпространяване на статията: