Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

vlado 6„Трябва да заявя публично, че за съжаление нашата Черногорска митрополия е най-гонената църква в Черна гора и може би на Балканите. Нашите монаси и монахини, които са дошли дори от Сибир и живеят в Черна гора, са притеснявани. Не им дават гражданство, забраняват им временна регистрация. Сега рушат нашите храмове“, заяви Черногорският митр. Амфилохий (Радович) от Сръбската църква.

Повод за изявлението му стана конфликтната ситуация около параклис, построен на бетонна площадка в морето, в близост до новостроящия се манастир „Св. архангел Михаил“, до брега на Тиватския (Которски) залив. Параклисът на площ от 11 кв. м. е бил построен от манастира без разрешителни за строеж. Властите са предупредили Сръбската църква в лицето на нейния представител в Черна гора митр. Амфилохий, че незаконната постройка трябва да бъде преместена на територията на строящия се манастир или ще бъде разрушена. Митр. Амфилохий заяви, че се е срещнал по този повод с премиера Душко Маркович и му е обяснил, че е давал благословение за изграждането единствено на баптистерий „на мястото на баптистерия на св. Константин Велики от 4 век“. Но братството е издигнало над баптистерия и малък купол. „Аз наистина заявих, че горната част на постройката трябва да бъде преместена, но не съм казал разрушена“.

Така се стига до конфликта на 4 април, когато властите изпращат техника да събори параклиса. Около сградата се събират хора, които не допускат това да се случи. Между тях е и почетният консул на Русия в Черна гора Боро Джукич, който заявява, че от Сърбия ще пристигнат доброволци, които да пазят баптистерия от разрушаване.

CG MOLITVOM 620x0Братството на строящия се манастир „Св. архангел Михаил“ са изпратили жалба до прокуратурата срещу действията на полицията, която е „обсадила църковна собственост без да представи документи, които да оправдават присъствието им“. Те заявили също, че не са сметнали за необходимо да искат разрешително за издигането на постройка на такава малка площ.

Тъй като теренът не позволява достъп на техника, която да извърши пренасяне на сградата на друго място, проблемът остава засега нерешен. Той даде повод обаче отново да се заговори за гонението на Сръбската църква в Черна гора.

По-голямата част от православните духовници и монаси в Черна гора не са местни, а са сръбски граждани и имат нужда от трудови визи, за да живеят постоянно в Черна гора заедно със семействата си. Такъв е случаят и с монасите от манастира „Св. архангел Михаил“, чийто игумен Бенедикт е сърбин, както и други от монасите.

В края на миналата година властите отказаха подновяването на трудовите им визи, което Сръбската църква оцени като дискриминация по религиозен и етнически признак. Още по-трудно е издаването на такива визи за руските монаси и монахини, идващи по думите на митр. Амфилохий от Сибир, особено след 2016 г., когато в страната беше направен опит за преврат, според твърденията на властите, с руско участие.

Инициативният комитет за построяването на манастира „Св. архангел Михаил“ е основан през 2017 г., негов председател е митр. Амфилохий. Манастирът трябва да бъде построен до 2020 г. на основите на археологически комплекс и ще бъде с монументални размери. Там трябва да бъдат отпразнувани 800 години от основаването на Жичката архиепископия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udqck 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.