Мобилно меню

4.6481481481481 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (54 Votes)

detail20190201 VAR 4751 обрСтотици клирици, официални лица и миряни взеха участие в честването на 10-та годишнина от интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в Москва. Празничното богослужение на 1 февруари в катедралния храм „Христос Спасител“ беше оглавено от предстоятелите на поместните православни църкви, пристигнали в руската столица: Антиохийски патр. Йоан Х, Московски патр. Кирил, Сръбски патр. Ириней, митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав и митрополита на Америка и Канада Тихон. В съслужение с тях бяха постоянните членове на Св. Синод на РПЦ, както и членовете на делегациите на поместните църкви. Впечатление направи еднаквото облачение на гостите-предстоятели, които бяха облечени в златисто жълто, както и целият епископат. Единствено домакинът, Московският патр. Кирил беше облечен с тъмни одежди. Запознатите с руския църковен протокол обръщат внимание на тази подробност, която има далеч не само естетическата цел да отличи домакина на тържествата, но много повече да подчертае специалното място на Московския патриарх в сонма на епископите.

51100919 1005836996276434 7948305506345418752 n

Свои представители за честванията бяха изпратили още Александрийска, Грузинска, Румънска, Българска, Полска църкви. Нашата църква беше представлявана от митрополитите Старозагорски Киприан и Видински Даниил.

Йерусалимската патриаршия не беше изпратила делегация, а молитвено участие в богослужението взе нейният представител в Москва – архим. Стефан (Диспиракис). Нямаше представители на Вселенска патриаршия, Кипърска, Гръцка и Албанска църква.

Сред присъствалите на богослужението бяха също апостолическият нунций в Русия архиеп. Челестино Мильоре, представители на Арменската църква, делегация на Световния съвет на църквите начело с генералния секретар д-р Олаф Твейт и други представители на инославни и иноверни изповедания.

Това беше първото събиране на толкова православни епископи след прекъсването на евхаристийното общение от страна на Московска патриаршия с Константинополската. Макар че богослужението беше водено от Антиохийския патриарх, като старши предстоятел сред събралите си, на Великия вход той не извърши споменаването на предстоятелите според диптиха – тъй като Антиохийска патриаршия е в евхаристийно общение с Константинопол и патр. Йоан X споменава патр. Вартоломей на първо място в диптиха. Вместо него предстоятелите спомена Московският патр. Кирил, който обаче използва общото „всички православни патриарси и предстоятели и тук присъстващите Антиохийски Йоан, Сръбски Ириней, на Чешките земи и Словакия Ростислав“. По-рано обаче на Литургията, протодяконът, възгласящ ектениите, прочете официално православния диптих, като започна с Александрийския патриарх.

По време на св. Литургия патр. Кирил отправи молитва за мир в Украйна, за единство на Православната църква и запазване на Църквата от разделения и разколи.

detail20190201 PAL 8446 обрВ словото си след богослужението патр. Кирил заяви, че в центъра на патриаршеското му служение е „кръстът, не нещо друго, а кръстът“.

„Мога да свидетелствам пред Бога и пред вас, че наистина тежестта на този кръст е голяма и ако не беше помощта свише, ако не бяха молитвите на цялата Църква, то едва ли човешките сили щяха да стигнат, за да се носи“, каза предстоятелят на РПЦ. Той подчерта, че през всичките години на служението си е чувствал молитвената подкрепа на клира и миряните, които са му помогнали в неговата архипастирска дейност.

detail20190201 VSN 0163 обр

Ден по-рано, на 31 януари, с тържествена церемония в Кремъл беше отбелязана 10-ата годишнина от интронизацията на патр. Кирил. Честването се състоя в голямата зала на Кремълския дворец в присъствието на патр. Кирил и президента Владимир Путин. На него присъстваха делегациите на поместните православни църкви, духовници на РПЦ, официални лица.

Във връзка с 10-годишнината от интронизацията на Руския първойерарх прес-службата на патриарха е създала сайт, посветен на жизнения му път и служението му (тук), както и луксозен албум Патриарх Кирил. 10 години първосветителско служение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud9uf 

Разпространяване на статията: