Мобилно меню

4.7910447761194 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (67 Votes)

Собор УПЦ 1 1Срещата на украинския президент Петро Порошенко с епископата на Украинската православна църква – Московска патриаршия се провали. Инициативата за нея беше на президента, който покани архиереите на среща на 13 ноември, от 14 ч. в сградата на т. нар. „Украински дом“ (международен конгресен център или „Национален център за делово и културно сътрудничество“). Всеки архиерей е получил лично такава покана от президенството.

В същото време преди няколко дни Борисполският митр. Антоний, управляващ делата на Украинската църква в Киев, изпрати писмо до всички епископи да се явят на 13 ноември по същото време, 14 ч., в Киево-Печорската лавра, за да се срещнат с украинския президент Порошенко. Явяването на всички архиереи беше обявено като „задължително“.

Писмото на митр. Антоний получи публичност и беше широко коментирано в украинските социални мрежи, тъй като датата и времето на срещата с президента съвпадат, а мястото е различно. На архиереите е било обяснено, че промяната на мястото на събирането е съгласувана с президента и той ще дойде в лаврата.

Днес епископите се събраха в лаврата в посоченото време, а информационно-просветният отдел на УПЦ-МП съобщи, че в „Киево-Печорската лавра е започнало поредното заседание на Св. Синод на Украинската православна църква“. Отбелязва се също, че по време на това „екстрено заседание“ ще бъдат разгледани „текущи въпроси от живота на църквата“.

Малко по-късно източници от лаврата съобщиха, че среща с президента няма да има, тъй като той не е дошъл на определената среща. „Не сме искали нищо да обсъждаме и нищо не сме планирали да приемаме. Искахме да чуем какво иска Порошенко от нас и как вижда развоя на събитията. Обаче той не благоволи да дойде на срещата, от която беше така заинтересован“.

На публикуваните снимки се вижда обаче как архиереите гласуват за нещо и се прочита предварително изготвено изявление, но информация за това все още няма. Предполага се, че архиереите ще подпишат документ, който да блокира участието им в предстоящия обединителен събор.

Архиереите не напускат лаврата.

От администрацията на президента досега не са коментирали провала на инициативата.

ukr letter 2(Допълнена информация) Междувременно ръководството на УПЦ-МП разпространи комюнике, в което признава, че на днешната дата е била планирана среща по инициатива на президента в националния център „Украински дом“. С благословението на Киевския митр. Онуфрий обаче архиереите са се събрали в Киево-Печорската лавра. Същия ден „там се е провело извънредно заседание на Св. Синод на Украинската църква, като синодът е решил да свика събор на епископите“. Така събранието на архиереите за среща с Порошенко е станало архиерейски събор. В комюникето се казва, че епископите „са решили, че въпросите трябва да бъдат обсъдени на църковна територия и са решили да се срещнат с президента, но не в Украинския дом, а в Киево-Печорската лавра“. „Веднага решението ни беше съобщено на президента, но той отказа да дойде на срещата“.

От така направеното изявление става ясно, че договаряне за промяна на мястото на срещата с президента Порошенко не е имало и той е очаквал архиереите в „Украински дом“. С писмото на управляващия делата на Украинската църква (виж снимката) архиереите са били въведени в заблуждение.

Накрая изявлението завършва, че епископите са готови да се срещнат с президента занапред, но на „църковна територия“, тъй като по църковни въпроси е редно да се заседава на църковна територия.

На срещата епископите са гласували текст в 12 точки, осъждащ действията на Константинополската патриаршия и подкрепата на държавната власт за автокефална църква. Досега архиереите на Украинската църква не се бяха произнасяли за Минските решения на московския Св. Синод, което будеше недоумение. Решението за прекъсване на евхаристийното общение с Константинопол беше съобщено писмено на всички архиереи от Борисполския митр. Антоний в началото на октомври, но липсваше изявление на украинския епископат.

Така днес неочаквано украинските епископи се оказаха участници в събор, осъждащ действията на Константинопол, докато те пристигнаха в Киев за среща с президента на страната. 

Собор УПЦ 13 684x1024

Собор УПЦ 12


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuh66 

Разпространяване на статията: