Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Prichastie 1Константинополската Вселенска патриаршия не е прекъснала евхаристийното си общение с Московска патриаршия и продължава да я споменава в диптисите при богослужение, се казва в изявлението на Руския екзархат в Западна Европа под юрисдикцията на Вселенска патриаршия. Обръщението е адресирано до вярващите в тази църковна юрисдикция, които в голямата си част са руски емигранти второ и трето поколение.

В съобщението се казва, че руският екзархат е в пълно общение с цялата Православна църква. „Известяваме ви също, че Вселенска патриаршия не е прекъсвала общение с Московска патриаршия и продължава да я споменава според диптиха. Всички православни вярващи могат да вземат пълно участие в литургичния живот и църковните тайнства в нашите енории. Приканваме всички наши свещеници, дякони, монаси, монахини и вярващите от нашата архиепископия-еказархат да се молят за единството на Църквата и молим нашите свещенослужители велегласно да възнасят на божествената Литургия, в края на великата ектения, следната молитва на архим. Софроний (Сахаров):

Господи, Иисусе Христе, Агнецо Божий, Който взе греховете на света, помилуй ни! Дарувай ни сила да любим един другиго така, както Ти ни заповяда. Ти, Който каза на Твоите ученици: Да любите един другиго, както Аз ви възлюбих, дарувай и на нас Твоята благодат и тази мъдрост, за да изпълняваме ежедневно Твоята заповед. Укрепи ни с Твоя Свети Дух и ни дарувай мъжество да се смиряваме един пред друг, знаейки, че този, който повече се смирява, той повече и обича. Научи ни да се молим един за друг и търпеливо да носим бремената и тежестите си. Съедини ни чрез връзките на неразрушимата Твоя любов с нашите досточтими патриарси и епископи, като послушни овци от едно стадо с възлюбени пастири. Дай ни да виждаме във всеки от братята и във всяка от сестрите образа на Твоята неизречима слава, за да не се предадем на забвението, защото нашият живот е в нашия брат. Запази ни под покрова на Твоята Пречиста Майка, на Твоя Предтеча и Кръстител Йоан, на Твоите свети славни и всехвални апостоли, на великите учители и светители на Църквата, на преподобните праведни отци и изповедници на нашата вяра, и на всички светци. Амин.“

Западноевропейският руски екзархат на Константинополската патриаршия обединява руски енории в Западна Европа, с административен център в Париж, където неговите енории са най-многобройни. На този екзархат принадлежи и известният Православен богословски институт „Св. Сергий“, изиграл ключова роля в историята на православието през първата половина на 20 в. Днес руският екзархат към Вселенска патриаршия има над 100 свещеници и 30 дякони, служещи в близо 100 енории и общини, 2 манастира и седем скита.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uukah 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.