Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (75 Votes)

noPadМиряни от Руската православна църква и от Руската архиепископия под омофора на Вселенската патриаршия са се обърнали към патр. Кирил с молба да отмени решението на Св. Синод на РЦП за прекратяване на евхаристийното общение с Вселенска патриаршия. Текстът е публикуван във вид на петиция на сайта Change.org.

Инициативата е на обществения деец и журналист Сергей Чапнин, бивш отговорен редактор на „Журнал на Московската патриаршия“. Под обръщението са поставили подписи и други миряни: историкът Андрей Зубов, преводачката Лариса Волохонска-Пивир и др.

В обръщението се казва, че отначало вярващите „с тревога и недоумение“ са възприели новината за прекратяването на споменаването на името на Вселенския патр. Вартоломей на св. Литургия, а още повече ги е огорчило решението за прекъсването на евхаристийно общение.

„Ние внимателно се запознахме с пространното обяснение на това решение, но уви, за нас то не е удовлетворително. Отново не можем да видим евангелските мотиви в тези действия. Молим Ви, не правете свещениците и миряните разменна монета във Вашите политически спорове с патрирах Вартоломей!“ – се казва в обръщението.

Авторите на посланието съжаляват, че Синодът не следва евангелската заповед за любовта към враговете: „Всеки християнин трябва да изпълнява тази заповед извън зависимостта на своя чин и звание. Ние разбираме колко невероятно трудно е да се направи това, но да се постъпи въпреки тази заповед и публично да се заяви това (решение) изглежда като отстъпление от основите на нашата вяра“ – смятат вярващите, подписали петицията.

Авторите предполагат, че решенията на Вселенския патриарх не са отправени против Руската православна църква и настояват, че църквата е независима от държавата, и на първо място Украйна, в пълно съотвествие с православната традиция, може да претендира за автокефален статут. Подписалите се молят патр. Кирил да не прави от „великото и спасително Тайнство на Евхаристията инструмент на църковно-политическата борба“.

В текста се говори и за това, че истинската причина за отчуждението на Украйна от Русия (а църковният конфликт е свързан именно с това) е войната в Донбас: „Истинската причина за нарастващото отчуждене на Украйна от Русия е продължаващата война в Донбас, която се води при военната и финансова поддръжка на Русия. За Православната църква тази война е страшна и двояка, защото православни убиват православни. Всичко ли направи нашата църква, за да прекрати тази война? Уви, не“ – се казва в текста.

Според автора Сергей Чапнин, тази гледна точка се споделя от част от вярващите миряни – на първо място сред интелигенцията, а също и от много от колебаещите се сред тях, които не знаят как да постъпват в тази ситуация на жестока конфронтация между двамата патриарси. По думите на Чапнин, прекъсването на евхаристийното общение ще удари право по тези миряни на РПЦ, които живеят зад граница или често пътуват и са свикнали да посещават храмовете на Вселенската патриаршия. По неговите думи обаче и тези, които рядко посещават тези храмове, са загрижени за истинското единство на Православната църква. Именно общата молитва е възможност да се прояви това единство, а сега Св. Синод на РПЦ лишава вярващите от възможността да участват в тези молитви.

По думите на Сергей Чапнин, под петицията едва ли ще се подпишат свещеници, тъй като те се намират под идеологическия натиск на Московската патриаршия, която не обича духовенството да поддържа възгледи, противоречащи на официалната позиция на църковното ръководство. Но в частни разговори обаче много клирици споделят тази позиция. Той не се съмнява, че призивът ще бъде чут, но не се ангажира с мнение дали петицията ще повлияе на по-нататъшните решения на Московската патриаршия.

„Московският патриарх няма практика да преразглежда решенията. За нас обаче е важно да бъдем чути, че има и несъгласни с позицията на Св. Синод“ – каза Чапнин. По думите му, вследствие от решенията на Синода може да има „вълна от мирянско непокорство“, защото хората продължават да се причастяват в храмовете на Вселенската патриаршия, тъй като тя от своя страна не е обявявала никакви забрани към миряните от РЦП.

Виж текста на петицията тук


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwcda 

Разпространяване на статията: