Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

Гроба ГосподенРуската православна църква ще преустанови участието си в службите в храма на Гроба Господен, ако Йерусалимската патриаршия заеме страната на Константинополската патриаршия и допусне там „филаретовци“, заяви за РИА-Новости секретарят на Руската духовна мисия в Йерусалим иг. Никон.

Той даде да се разбере, че Йерусалимската патриаршия досега не е реагирала на решението на Св. Синод на РПЦ за прекъсване на общението с Константинополската патриаршия. „Ако Йерусалимската патриаршия заеме страната на Константинополската и като следствие позволи на „филаретовци“ да служат на Гроба Господен и в другите свои храмове в Светата земя, то тогава ние ще трябва да прекратим съслужението си с тях. Това ще бъде продължение на скандала или, аз така предполагам, ще се наложи да преустановим общение и с Йерусалимската патриаршия, защото те ще застанат на страната на разколници“, заяви руският духовник.

Той обаче обясни, че „тази ситуация няма да попречи на руските вярващи да присъстват на церемонията по снизхождането на благодатния огън, която се провежда в навечерието на Пасха в йерусалимския храм на Гроба Господен с участието на десетки хиляди вярващи, включително и представителни делегации от Русия“.

„Ако това се случи, то ние можем, разбира се, да присъстваме на тези служби, но да се причастяваме с тях не можем, не можем и да служим с тях“, уточни игуменът.

Накрая на интервюто той заявява, че към момента не са приемани официални решения по този въпрос.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwy66 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.