Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

imageПредставители на Московска патриаршия разтълкуваха практическите последици за руските християни от взетото вчера в Минск решение РПЦ да прекъсне евхаристийното общение с Вселенска патриаршия.

Прес-секретарят на патр. Кирил свещ. Александър Волков заяви, че тази забрана засяга всички храмове на Константинополската патриаршия и „разбира се, и Света гора“, тъй като тя е под нейна юрисдикция. Руските християни вече не трябва да се молят на Бога на Света гора, нито да приемат св. Тайни от атонски монаси. „Ако участват в богослужение, молят се, причастяват се или участват в други св. тайнства, ... миряните трябва да се изповядат като извършили греха непослушание към църквата“, заяви свещ. Волков.

В свое скорошно скандално в много отношения интервю за сайта Украина.ру игуменът на Киево-Печерската лавра, Вишгородски и Чернобилски митр. Павел, заяви саркастично: „Ще видим какво ще правят на Атон, когато секне потокът от руски и украински поклонници и няма кой да им купува кръстчетата, иконите и одеждите...“. Това недипломатично изказване е симптоматично за настроенията в най-крайно настроените среди в РПЦ. Има обаче и по-умерено настроени йерарси като украинският архиеп. Йона (Черепанов), игумен на Свето-Троицкия Йонински манастир в Киев, където се събират много млади хора. Той написа на своята фейсбук страница, че ще продължи да ходи на Света гора:

„В атонския манастир Дохиар на всички велики ектении (и на вечернята, и на утренята, и на литургията) се споменава митр. Онуфрий с паството му... И да, нашите поклонници – както миряните, така и тези в сан, са чакани и обичани на Атон“. Архиепископът убеждава своите крайни опоненти с думите: „И наистина са странни мислите дали вярващите от нашата църква могат да посещават Атон. Ние с Константинополската патриаршия временно прекъснахме само евхаристийното общение. Но не и молитвеното. Участие в тайнствата означава да ги приемаш, а не да присъстваш по време на тяхното извършване.

Сложно е положението на руския светогорски манастир „Св. Панталеймон“, който от една страна е под юрисдикцията на Вселенския патриарх, но споменава на богослужение и Московския патр. Кирил, а освен това голяма част от братята в обителта са с украински произход.

Тези мерки са едностранни – нито светогорската управа, нито Константинополската патриаршия са издавали забрана руски поклонници да посещават Света гора и да се черкуват в светогорските манастири. Няма и забрана за съслужение с клирици на Московска патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwykq 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.