Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

katehizis xsПапа Франциск е одобрил новата редакция на параграф 2267 от катехизиса на Римокататолическата църква, отнасящ се за смъртното наказание, което вече се определя като “недопустимо, защото накърнява неприкосновеността и достойнството на човека”.

„Дълго време прибягването до смъртното наказание от законната власт след редовен съдебен процес беше смятано за адекватен отговор на сериозността на някои престъпления и приемлив, макар и екстремен начин за защита на общото благо“, се казва в редактирания текст на параграф 2267, който беше разпространен от пресцентъра на Ватикана.

„Днес е все по-живо съзнанието, че достойнството на човек не се губи дори след извършването на тежки престъпления. Освен това се разпространи едно ново разбиране на смисъла за наказателните санкции от страна на държавата. И накрая, бяха разработени по-ефективни системи за задържане, които гарантират правилната защита на гражданите, но в същото време те не премахват възможността за окончателно покаяние на извършителя. Междувременно Църквата в светлината на Евангелието учи, че смъртното наказание е недопустимо, защото накърнява неприкосновеността и достойнството на човека и се ангажира решително за неговото премахване по цял свят“, завършва новата редакция на текста.

Римокатолическата църква заявява, че промяната на катехизиса в частта за смъртното наказание ще положи началото на “диалог с политическите власти за насърчаване на убеждението за достойнството на всеки човешки живот и за създаването на условия, позволяващи премахването на правната институция на смъртното наказание там, където то все още е в сила”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9p46 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.