Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

dimstsaОт четвъртък, 2 август 2018 г., министърпредседателят на Република Гърция е назначил нов губернатор на Атон. Той е с ранг на областен управител, но се нарича „политически (т. е. граждански) управител“ за разлика от монашеското управление на Света гора в лицето на кинотиса (събора на представителите на 20-те манастира) и епистасията (четиричленка от тези представители с едногодишен мандат, обменяща се по определен ред всяка година).

Неговото име е Костѝс Димчас, по професия журналист, родом от Лариса. Досега той беше ръководител на благотворителната организация „Мисия“ на Атинската архиепископия. К. Димчас замества дългогодишния управител Аристос Кашмироглу, който имаше преди това и дълъг стаж като и. д. губернатор. На този пост досега са били както политически лица, така и редица професори от Солунския богословски факултет, дори и известен с религиозността си гръцки бизнесмен (1989-1991 г.), който сега има значителна дейност и в България.

Според гръцки източници Костѝс Димчас е бил назначен за губернатор на Атон от министъра на външните работи, както е по закон, но изборът е бил на премиера Алексис Ципрас. Твърди се също така, че г-н Димчас ще запази досегашната си работа без да получава възнаграждение за новия си пост.

По длъжностна характеристика политическият управител на Атон следи за спазването на устава на Света гора и съответните нормативни актове, а също така осигурява отговорността на гръцката държава по въпросите на обществения ред и сигурност. Седалището му е в Карея, административната „столица“ на Атон.

Снимка Romfea.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9p3y 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.