Мобилно меню

4.8961038961039 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (154 Votes)

anthimos2Митрополитът на Александруполис (Дедеагач) Антим се обърна с гневно изявление към митрополита на Калаврита в Пелопонес Амвросий, който днес определи като причина за катастрофалния пожар около Атина атеизма на премиера Алексис Ципрас и водената от него антицърковна политика, с която бил предизвикал Божия гняв върху Гърция. Текстът на митр. Антим е публикуван на официалната страница на митрополията и в него той обвинява митр. Амвросий в „проповед на омразата, антихристиянска и безчовечна проповед“. И по-конкретно в него се казва:

„Днес Бог скърби заедно с хората. Скърби за голямата катастрофа, която отне живота на десетки наши братя. Бог не е срещу нас, не Бог наказва – Той не наказва, нито познава наказанието, но застава редом със Своето творение, плода на Своята любов. Страда с него, плаче с него, разпъва се отново с него.

Бог е любов. Сиреч Неговите действия са плод на любовта. Създаде човека от любов и със същата любов създаде цялото творение. Затова Църквата учи, че „Бог е любов“. Което означава, че същността на Неговото битие, както ни откриват Неговите дела, е изпълнена с любов. Бог е неспособен да извърши зло, защото Той онтологично не познава злото.

Голямата „слабост“ на Бога е, че бива "побеждаван" от свободата на Своите творения, създадени „по образа и подобието“ на Неговата свобода. Бива "победен" от всички техни действия, които разрушават Неговото творение и в крайна сметка самия човек.

И сега, точно в този миг на скръб и подкрепа, в мига, когато трябва да застанем редом до хората, които се сриват от болка, и да се молим за онези, които загинаха, да подкрепим онези, които изнемогват от мъката на загубата, някои решиха да проповядват с думи на омраза, вменявайки вини и свързвайки несъвместимите неща!

Ваше Високопреосвещенство, днес, когато човекът е „по-малък поради болката си“, днес, когато най-доброто слово е мълчанието и молитвата, Вие решихте да представите една карикатура на Църквата, която няма нищо общо с Христос. Избрахте нападението и обвиненията. Избрахте пътя на разделението и увеличаването на страха. Говорите за един гневен Бог, Който наказва хората заради „атеизма“ на управляващите ги, а не заради лицемерието на Своите служители.

Събрате, чели ли сте някога в действителност Евангелието на Христос? Чели ли сте нашите отци? Задълбочавали ли сте се някога в това, защо и как се случва описаното в свещените текстове?

Ваше Високопреосвещенство, Църквата е човеколюбива, защото Бог е човеколюбив. Омразата към хората е черта на Антихриста. Тя не може да отличава Христовата Църква, не може да отличава нейните пастири, не може да отличава верните. В Христовата Църква всеки е отговорен за своите дела. Дела, които не се предават и не се предоставят другиму. Унищожението и наказанието са реалности, които произтичат от свободата на човека и обръщат човека срещу самия него.

Съжалявам да го кажа, но „атеистът“ премиер говори с повече човещина и евангелска доброта от Вас за страдащите от пожара. Той призова наранения наш народ да се обедини в единодушие, докато Вие изпратихте послание на омраза, антихристиянска проповед, античовешка проповед.

Стига вече! Не е нашият Христос този, когото вие уж представяте. Не е такава нашата православна вяра, на която Вие уж служите. Който служи на нашата вяра, стъпвайки върху човека, такъв превраща вярата ни в суха и студена идеология, каквито са фашизмът, нацизмът и комунизмът. Православна вяра без човека или за сметка на човека не съществува и няма нужда да съществува. Затова спрете се най-накрая! Вместо да изпращате словесни куршуми, намерете сила, поне сега, да застанете до човека, в името на общата и неделима любов, в името на Отца, Сина и Светия Дух“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxy8d 

Разпространяване на статията: