Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

pergis evaggelosНа 90-годишна възраст днес се е упокоил от трудовете си един от най-забележителните архиереи на Константинополската Вселенска патриаршия – митрополитът на Перга Евангел (Галанис). Роден през 1928 г. в кв. Терапя (Тарабия) край Босфора, той завършва гръцко училище и гимназия, а след това и висшата богословска школа на о-в Халки (1953 г.). Същата година е ръкоположен за дякон и остава в тази йерархическа степен 17 г., за да бъде избран направо за митрополит на Перга (в област Памфилия, Южна Мала Азия). Междувременно постепенно се изкачва по цялата стълбица на дяконските постове: редови, трети, втори дякон, а през 1965 г. стига до поста велик (патриаршески) архидякон.

Тъй като епархията на Перга е дехристиянизирана след гръцко-турската война 1919-1922 г., митр. Евангел остава в Патриаршията и е почти постоянен член на Св. Синод, заемайки различни длъжности в синодни комисии. Той придружава патр. Атинагор и после патр. Димитрий в повечето от техните пътувания в чужбина. Бил е няколко пъти и в България.

Покойният митрополит Евангел беше известен поет, писател и изтъкнат църковен певец. Книгите му са основно на историческа тематика, включително и летописни бележки за живота в Патриаршията. Заслужава да се отбележи и книгата му Перга Памфилийска. Историческо изследване (1983 г.), за която получава степента „доктор“ от Солунския Аристотелев университет. През 1993 г. издава и Св. Исидор Пелусийски. Анализ на писмата му. Всички публикации са на гръцки език.

Трябва да се спомене и това, че за 1600-годишнината на Втория вселенски събор (381 г.) и окончателното приемане на Символа на вярата ни митр. Евангел създава музика към текста на Символа. Във връзка пък с 550-годишнината на Великата школа на гръцкия род в Константинопол той написва и издава поемата „Хвалебен разказ“ в десетосрични стихове (2004 г.). През 1991 г. по време на интронизацията на патр. Вартоломей на митрополит Евангел беше поверено приветствието от името на Св. Синод, което той възторжено огласи от високия амвон в Патриаршеския храм „Св. Георги“. Освен това покойният до смъртта си беше председател на съюза на музиколюбителите в Истанбул.

С неговата кончина си отива един от последните високодостойни Константинополски архиереи, родени в този град и цял живот (в случая 55 г.) служил на Църквата.

Бог да го прости!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxdwu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.