Мобилно меню

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

5 e1527059101513 200x300На 20  май в Моренвилие се състоя 25-я юбилеен пикник, организиран от Българската църковна община „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в Париж и ансамбъл „Зора“, със съдействието на Българското посолство във Франция и Културния институт в Париж, както и с участието на всички български училища във френската столица. 

Събитието, посветено на празника на българската писменост и култура и делото на св. братя Кирил и Методий, бе предшествано от св. Златоустова литургия, възглавена от архим. Емилиян (Боцановски) в българския храм, а благословението и молитвата му ни съпътстваха през целия празничен неделен ден.

В Моренвилие посланикът на Република България във Франция Ангел Чолаков, под чийто патронаж се провежда събитието,  откри тържеството с приветствие, подчертавайки особената важност държава и църква да работят ръка за ръка в „свещен съюз“ не само в родината ни, но и извън нея. Посланик Чолаков изрази благодарност към г-жа Елена Горгачева, която в продължение на дълги години, организираше този празник-пикник, и завеща това дело на Българската православна църковна община в Париж през 2014 г.

10 300x169След традиционния молебен, отец Иван Карагеоргиев в словото си припомни, че св. братя са създали нашата азбука, за да ни преподадат християнската вяра и дух, съхранили народа ни през вековете.  А мисионерското дело на техните ученици – основатели на Преславската и Охридската книжовни школи, останали в историята ни като Златния век на българската писменост и култура, са станали възможни с подкрепата и далновидността на покръстителя на българския народ св. цар Борис I Михаил. О. Иван благодари на посланик Чолаков за изключителното добро и плодотворно сътрудничество по време на неговия мандат.

Благодарности бяха изразени и към г-жа Фабиен Девез, кмет на Моренвилие, град намиращ се на 40 км. северозападно от френската столица, която лично уважи с присъствието си празника, и където вече 25-та година се организира нашият традиционен пикник.

16 300x225

Водеща на програмата беше актрисата Анна Танчева. Изяви имаха всички български училища в Париж, видяхме и чудесния спектакъл на българска народна музика и танци на ансамбъл „Зора“ и френските ни приятели от оркестър „Балкансамбъл“, които събраха всички на кръшни народни хора.

Местна френска асоциация на хора с увреждания присъства на тържеството. 

За радост на децата и тази година бе организирана игра.

2018 05 20 12 51 22 e1527064699142 200x300За положените усилия да отговорят на въпроси, свързани с делото на св. братя, да решат кръстословица и сглобят Великденската книжка на работилница „Двери“, малчуганите получиха лакомства и различни изненади. 

Oбичното от всички лото с традиционната голяма награда велосипед запали интереса на присъстващите и предостави още едно поле за изява на най-малките участници.

Благодарим от сърце на всички, които с участието си в това събитие, спомогнаха да продължим тази прекрасна традиция, която в рамките на един ден ни среща с много нови наши сънародници!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxd6a 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.