Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

agtheodorosВ събота, 28 април, Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей е осветил първия параклис в чест на светия новомъченик Теодор Византийски, пострадал през 1795 г. за отричане от исляма и за изповядване на вярата си в Господ Иисус Христос. Параклисът е устроен на горния етаж в църквата „Успение Богородично“ в истанбулския кв. „Йеникьой“ (на гръцки Нихори от Неохори, т. е. „Ново село“, каквото означава и турското име) на европейския бряг на Босфора. Ефимерий в този храм е завеждащият патриаршеската библиотека (вивлиофилакс, т. е. „книгопазител“) във „Фенер“ архим. Агатангел (Шишкос), родом от Костурско, Гърция.

Св. Теодор е роден през 1774 г. в Нихори. Имал още трима братя. Един от тях, Георги, по-късно станал монах с името Григорий и след обесването на Одринския митр. Кирил VI по време на гръцкото въстание от 1821 г. бил избран за Одрински митрополит. В 1829 г. обаче, след оттеглянето на руските войски от поредната война с Турция, митр. Григорий, явно поради страх от турското възмездие, напуснал катедрата си и се оттеглил на Атон, където живял във Ватопедския манастир до кончината си през 1860 г. Този митрополит през 1830 г. е издал служба на светите 15 Тивериополски (Струмишки) мъченици.

IMG 20180428 WA0009Теодор обаче от малък бил даден да учи занаят при един придворен художник в султанския палат. Там приел исляма, но после се разкаял и при първа възможност избягал от двореца. Отишъл на о-в Хиос, където живял известно време в един манастир. Угризенията на съвестта му заради отказването от християнската вяра обаче и примерът на други млади християни, приели мъченичество заради подобни обстоятелства, го накарали да отиде на о-в Лесбос (Митилин), където заявил пред турската власт, че се отказва от исляма. За тази своя постъпка бил арестуван, убеждаван, измъчван и накрая на 17 февруари 1795 г. обесен. На този ден и сега се чества неговата памет.

Патр. Вартоломей е извършил водосвет за освещение на параклиса и е произнесъл прочувствена проповед, в присъствието на митрополити, гръцки дипломати, клирици и представители на православната общност в Истанбул. За тържественото събитие е пристигнал и хорът на школата по източноцърковно пеене „Св. Теодор Византиец“ от о-в Лесбос. В словото си патриархът не говори подробно за подвига на новомъченика, а по-скоро за Христовото възкресение, благодари на архим. Агатангел за положените грижи да се устрои новият параклис с красив иконостас. Самият факт обаче, че в самия Истанбул се освещава параклис в чест на новомъченик, пострадал заради отказ от исляма, е истинско събитие в наше време.

След великата възкресна вечерня патриархът е отслужил и трисагий пред бюста в двора на храма на гръцкия поет Константин Кавафис, живял няколко месеца в Нихори и черкувал се в тамошния храм. Именитият гръцки поет е роден на 29 април 1863 г. в Александрия, Египет, а е починал на същия ден, 29 април 1933 г., също в Александрия.

IMG 20180428 WA0008

IMG 20180428 WA0005


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxuhd 

Разпространяване на статията: