Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

2221Московският патриарх Кирил, който е на официално посещение на Албанската православна църква, произнесе слово след съвместното богослужение с Албанския архиепископ Анастасий в катедралния храм "Възкресение Христово" в Тирана. Основният акцент в словото на патриарх Кирил беше за мъченическото изповядване на вярата в Христос.

"Днес чухме от четивото от Деяния на светите апостоли как апостол Павел възкресил праведната и боголюбива Тавита - по молитвите на всички, на които тя била помогнала приживе. Тази история ми напомня за историята на многострадалната Албанска църква. Служила на своя народ при най-трудни условия в продължение на много векове, тя беше почти напълно унищожена в страшните години на атеистичните гонения; и отново възкръсна, за да понесе с нови сили, с Божията помощ, своето служение. Дори този прекрасен храм на Възкресението на Христос и самото име на Ваше Блаженство - Анастасий - са свързани с удивителната участ на вашата Църква. Албанската православна църква е наистина Църква на Възкресението. 

Възкресението за нас е тържество над световното зло, безусловна победа над него. Вярата в разпънатия и възкръснал Хистос открива пътя за най-действеното противопоставяне на злото, но противопоставяне, което е мирно и състрадателно към хората. Силата и мъжеството на християните не са в агресията и жаждата за отмъщение, а в кроткото и неотклонно свидетелство за истината при всякакви условия.

Християнското мъченичество е не просто героична смърт в борба за своите убеждения: то е преди всичко акт на състрадание по отношение на заблудените. Казваме, че със своята смърт мъчениците свидетелстват за Христос. Пътят на мъченика е усилие да изправи, дори с цената на своя живот, човешката неправда, да изцели духовната слепота на своите ближни със светлината на Божествената истина. Така устояха нашите Църкви във времената на страшните атеистични гонения на 20 век: с кротостта и с правдата на своето свидетелство те преодоляха смъртта и страданията на падналия свят. Християнското мъченичество не е смърт, а пълната й противоположност - тържество на истинския живот.

И служението на Църквата спрямо хората също е част от това свидетелство, част от нейния изповеднически подвиг тук, на земята. Помня какви трудове положи Албанската православна църква под ръководството на Ваше Блаженство по време на въоръжения конфликт в Косово, като прие всички бежанци, независимо от тяхната религия и политически убеждения. Православният свят беше потресен: с толкова малки сили беше свършена такава невероятна работа. Църквата не може да предотврати всичката мъка и нещастия, които злата човешка воля поражда в света. Но тя може да противопостави на злото и смъртта своето единствено и непобедимо оръжие на живота - любовта и състраданието към човешкия род.

Равноапостолният Козма Етолийски, проповядвал някога по тези земи и приел тук мъченическа смърт от иноверци, изрича в своите наставления следните забележителни думи: "Всеблагият и многомилостив Бог има много различни имена. Той се нарича и Светлина, и Живот, и Възкресение. Но главното име на нашия Бог е Любов". Любовта на Христос ни животвори, а където е тя, там няма място за смърт", подчертава патр. Кирил.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxu46 

Разпространяване на статията: