Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2018 05 03 2003На 26 и 27 април в рамките на седмия „Национален колоквиум по православно догматическо богословие“ в гр. Яш, Румъния, беше представен сборникът Догматичните решения на седемте вселенски събора, издаден от издателство „Базилика“ на Румънската патриаршия.

„Това е дългоочакван сборник, изключително необходим за студенти, преподаватели и изследователи, защото за първи път на румънски език имаме превод на догматичните решения, съпроводени с много важни въведения, описващи историческия и богословския контекст, в които са се провели съборите, – заяви отец проф. Букиу. – Убедени сме, че ще бъде изключително полезен инструмент за нашите студенти и докторанти, които ще имат възможността да използват автентичните извори. Добавена е и изключителна и многоценна актуална библиография“.

2018 05 03 2006Координатор на изданието е отец Сорин Шелару, който през 2008 г. защити в Страсбург докторат на тема „Църквата – лаборатория на Възкресението. Перспективи върху еклисиологията на отец Думитру Стънилоае“. Оглавявайки представителството на Румънската патриаршия пред европейските институции, отец Шелару издаде книгата Изучаването на Религията в обществените училища в държавите – членки на Европейския съюз, в която разказва и за състоянието на религиозното образование у нас.

Седмият „Национален колоквиум по православно догматическо богословие“ се проведе в зала „Синаксар“ на Митрополитския музей в Яш. Митрополитският музей се намира в основно ремонтираната и модернизирана крипта на катедралния храм „Сретение Господне“ в града. В научния форум взеха участие представители на седем богословски факултета: Букурещ, Сибиу, Клуж-Напока, Крайова, Арад, Орадя и Констанца.

Темата на тазгодишното издание беше „Гносеологията в Православното догматическо богословие. Духовно-еклисиологични предпоставки и актуални провокации“. Модератор беше архим. д-р Натанаил (Някшу), а изложения са представили: проф. Ириней, митрополит на Олтения, отец проф. Щефан Букѝу, декан на Православния богословски факултет в Букурещ, отец проф. Йон Викован, декан на Православния богословски факултет в Яш, отец доц. Сорин Шелару от ПБФ Букурещ.

2018 05 03 2005Пред румънската църковна телевизия „Тринитас“ митр. Ириней разказа за богословския форум: „Засегнатите теми за богопознанието и за познанието на човека бяха представени с максимална компетентност и същевременно с научна точност. Всички се обогатихме от изясняването на творенията на отец проф. Думитру Стънилоае, на светите отци и Св. Писание. Да познаваш Бога предполага, че ние самите имаме макар и минимален опит и сме вкусили и видели, колко благ е Господ. Познанието трябва да преминава през душата на преподавателя. Той е този, който говори за Бога от опита на срещата с Него, от наученото в училище и от полученото от нашите предшественици. Следователно можем да кажем, че имаме връзката с Преданието, с учението на отците и нашите предшественици по богословие“.

„Националният колоквиум по православно догматическо богословие“ започва да се провежда по инициатива на богословската академична общност в Арад през 2006 г. Преподавателите на университетските институции са пожелали по този начин да предадат на бъдещите служители на Църквата доктринарното съкровище на вярата. Събитието си поставя за цел да допринесе за развиване и динамизиране на дидактичната дейност на дисциплината Догматическо богословие, но и да предложи визия на православното съзнание за Бога и човека в общия контекст на съвременния свят.

Източници: basilica.ro, trinitas.tv


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux6ua 

Разпространяване на статията: