Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

002813На 27 април т. г. в своето редовно заседание Св. Синод на Антиохийска патриаршия избра митрополита на Буенос Айрес и цяла Аржентина Силуан (Муса) за нов митрополит на Библос, Ал-Батрун и планината Ливан на мястото на подалия неотдавна оставка митрополит Георгий (Ходр).

Митрополит Силуан (Муса) е роден във Венецуела през 1967 г. и има двойно гражданство – венецуелско и ливанско. Завършва средно образование в училището „Ал-Фарир“ в гр. Триполи, Ливан, а през 1985 г. в йезуитския университет в Бейрут получава диплома по информатика (компютърно инженерство). Работил е като администратор на компютърни електронни проекти, анализатор и програмист в банкови и икономически институции в Бейрут и Париж. През 1994 г. започва дистанционно  да учи православно богословие в института „Св. Сергий“ в Париж. После завършва и богословие в Солунския университет (Гърция) с отличие.

Ръкоположен е за дякон от Лаодикийския митр. Йоан (Мансур) през 1996 г., а за свещеник и архимандрит – през 2000 г. от митрополита на Алепо Павел (Язиджи, брат на патр. Йоан Х и през последните 5 г. в неизвестност след отвличане от ислямисти).

Владее отлично френски, английски и гръцки език и притежава основни познания по немски и испански. Между 1983 и 1994 г. е работил в движението „Православна младеж“ в Ал-Мина (Триполи) в Ливан и в Ал-Мансурия (Планина Ливан).

След епископската си хиротония служи в епархия Алепо и е поемал административни и пастирски длъжности като редактор на епархийския сайт, главен редактор на списание Благовестие и публицист на епархията.

Избран е за митрополит на Буенос Айрес и цяла Аржентина през 2006 г.

Митрополитът има няколко превода от френски, английски и гръцки език, излезли от печат от издателството на Баламандския манастир в Ливан: Тълкувание на посланието на свети ап. Павел до Филимон (2004 г.), Тълкувание на светата божествена Литургия (1999 г.), Св. Нил Сорски – живот и творчесто (1999 г.), Св. Йоан Кронщадтски (1998 г.).

Митрополит Силуан има и няколко авторски книги, излезли от печат от православното ливанско издателство „Светлина“ в поредицата „Нашата вяра чрез иконата и словото“.

Източник: сайт на Православния архидиоцез на планината Ливан.

Репортаж и превод от арабски: Виктор Дора


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxuda 

Разпространяване на статията: